Правят резерв от сглобяеми къщи за живот в бедствия

sglobiaemy-kushti-131219

Фонд с резерв от сглобяеми къщи, които спешно да се превърнат в жилища на пострадали при бедствия, е една от идеите, които представи вчера министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

“Трябва да складираме такива готови конструкции, които за 1-2 дни да осигурят на хората подслон. Иначе сега при евентуални катаклизми – например земетресение, страната остава на палатки”, каза Данов. За целта ще се търсят кандидати за доставка и финансиране.

Лимит на цена, до която една фирма печели обществена поръчка в строителството – това е друга идея, която лансира вчера министърът. Например в Германия той е 10 млн. лв., над него работата се дели на 2 части – това ще гарантира участието и на по-малки фирми, а не монополизиране в бранша от 6-7 компании, обясни той.

Промени в ЗУТ и закона за публично-частното партньорство са сред задачите на ведомството. В основния строителен закон имало сериозни пречки за инвеститорите. Освен това дори за една барака се минавало по процедура като за фабрика. Ако пък инвеститор иска концесия у нас, то 35-те години максимален срок и условието, че изграденото остава държавно имущество, също отблъсквали чуждите инвеститори.

Писма за намерения е получил министър Данов от 4 чужди компании, които имат желание да влязат на българския пазар с инвестиции в производствена инфраструктура. Кои са те и за колко пари обаче става въпрос, той отказа да обяви, защото информацията била конфиденциална.

Сред нормотворческите инициативи е желанието на министъра да задължи архитектите и инженерите да правят 3D проекти на всички сгради, защото това намалявало грешките в конструкциите до минимум. Технологията на инженерните войски на САЩ била успешно приложена в гражданското строителство в Холандия например. Така се намалява рискът и съответно цената на строителството с около 20%.

“Това означава група специалисти заедно да подредят пространствен пъзел”, обясни Иван Данов.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: