Искат 500 години гаранция от строители

строителство

източник: cross.bg

Да се гарантира строежът за 500 години. Това е само едно от безумните условия, на които са принудени да отговарят строителните компании, решили да участват в търг за обществена поръчка. Най-изобретателни в поставянето на неизпълними изисквания са кметовете, категорични бяха участниците във форум, организиран от Камарата на строителите. Освен огромната гаранция за вдигане или ремонт на сгради, местните власти са ни обиждали и с други свои изисквания, твърдят предприемачи.

Едно от изумителните условия в конкурс за строителство е описание на техниката, която трябва да притежава кандидатът. Освен стандартните за марка и технически характеристики, имало изискване строителният кран да се върти наляво. Именно това „творчество“ е и причината 90% от търговете в бранша, които са по проекти с еврофинансиране, да се обжалват или впоследствие да остават за сметка на общинските бюджети. На срещата строителите дадоха своите предложения за облекчаване на работата.

Според Румен Йовчев срокът за изпълнение на проекта трябва да отпадне като изискване в търговете. В момента кратките срокове, посочени в документите за кандидатстване, са много голям шанс за получаване на поръчката. Затова се случва фирмите да спекулират. Като например компания, която заявила, че само за месец ще направи 4 км път край Перник. В резултат проектът бил замразен и работата по него официално продължила чак когато пътят бил готов, за да се вместят в срока и да не загуби общината еврофинансирането, обясни Йовчев. Росен Колелиев пък е на мнение, че в някои конкурси се изисква прекалено голям опит, който повечето фирми нямат, а в същото време разполагат с капацитет и финансова стабилност. Заради финтовете на общините при възлагането, където е ясно, че целта е да се облагодетелства една или друга фирма, почти няма конкурс, който да не се обжалва. За някои компании пък жалбите са се превърнали в спорт. Така те умишлено бавят работата на конкурентите.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: