pixel

Правилно проектиране на вътрешното стълбище

stulbi

В интернет има безброй уебсайтове, които могат да ви помогнат да проектирате стълбище. Винаги обаче трябва да се консултирате със специалист за грубо и подробно проектиране, било то архитект, строителен инженер или строител. Спестяването в грешния момент може бързо да доведе до излишни разходи поради липса на опит.

Одобрение и разпоредби

В зависимост от това, което планирате, може да ви е необходимо разрешение за строеж на вашето вътрешно стълбище. Например, ако превърнете мазето или тавана в жилищна площ, използването на помещенията се променя. Ако пътищата за евакуация се променят, това също трябва да се съгласува със съответната служба. Статиката е друг важен фактор – стабилността за всяко ново стълбище трябва да бъде доказана.

Планирайте предвидливо собствените си стълби

Решаващият фактор за удобно и безопасно стълбище е колко високо трябва да повдигнете крака си (наклонът на вертикалния щранг) и колко място има за крака ви на хоризонталното стъпало (дълбочина на стъпката).

stulbi

Това съотношение може да се изчисли съгласно три правила: правилото за стандартна стъпка, правилото за удобство и правилото за безопасност. Ако комбинирате тези три правила, резултатът, който обикновено се възприема като удобен, е съотношение от 170 мм височина на стъпката и 290 мм дълбочина.

Широчината на стъпалото

Широчината на стъпалото трябва да бъде най-малко 80 сантиметра, а още по-добре е 90 или 100 сантиметра. Така двама души ще могат да се разминават без проблем.  Не забравяйте, че ако планирате стълбите твърде тесни, трудно ще транспортирате по-големите предмети.

Безопасен парапет и звукоизолация

stulbi

Помислете и за парапета – решетките не трябва да бъдат на повече от 12 сантиметра една от друга, в противен случай децата могат да се промъкнат през тях.

stulbi

Добре е входът и изходът на стълбището да са отделени, в противен случай шумът от стъпките бързо ще се чува из цялата къща.

Трудният избор

При ново строителство, повечето бетонни стълби се отливат на място или се доставят като сглобяеми бетонни части. При допълнително изграждане се препоръчва дърво или стомана. Можете да избирате различни материали за повърхност за стъпалата – бетон, камък или плочки, дърво, стомана или стъкло. Избраният от вас материал обаче определено трябва да бъде сигурен и да не се плъзга. Всички тези аспекти показват, че трябва да отделите време, когато планирате стълбище. Така че по-късно да ви очаква удобно изкачване и слизане.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: