Построиха най-високото летище (ВИДЕО)

летище

Китай откри гражданското летище на най-голяма надморска височина в света в отдалечената и неспокойна провинция Съчуан, предаде Ройтерс.

Летището Даочън в Гажцзъ, предимно населена с тибетци част на Съчуан, е на 4411 метра надморска височина и изпреварва досегашния първенец по този критерий тибетското летище Цамдо, което е на 4334 метра надморска височина.

Агенция Синхуа уточнява, че летището, което струва 1,58 милиарда юана (258 милиона долара), може да обслужва 280 000 пътници годишно.

Полетите първоначално ще бъдат до Чънду, столица на провинция Съчуан, като двудневното пътуване с автобус вече ще бъде съкратено до малко над един час със самолет. Полетите до Шанхай, Гуанчжоу и Чунцин ще започнат да се обслужват по-късно.

Летището ще помогне да бъде разработен за туристи природният резерват Ядин, известен със запазената си природна красота.

Китай започна програма за милиарди долари, целяща да модернизира старите летища и да се строят нови, особено в отдалечените западни територии, като начин за насърчаване на икономиката.

Някои от тези летища са в населени с тибетци райони, чието население се противопоставя на китайския политически контрол.

Гажцзъ бе сцена на многобройни самозапалвания в знак на протест срещу китайското управление през последните малко повече от три години, като там има засилени мерки за сигурност, отбелязва Ройтерс.

Източник: dnes.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: