pixel

Луксозен призрачен квартал в центъра на Киев

киев

В редица столици, включително и София, предлагането на луксозни имоти е силно ограничено. Някои ще кажат „да, но и търсенето не е голямо”. Важното обаче за всеки сегмент от пазара е да се намери баланса между търсене и предлагане. Какво се получава, ако той липсва?

През последните 4-5 години непрекъснато се появяват нови и нови градове-призраци. Причините са различни – от фалита на даден голям концерн, в който над 70% от населението намира препитание в него до изграждането на цели сателитни градове, които не могат да бъдат заселени, тъй като в или около тях няма поминък.

Появяват се обаче и някои мини разновидности, като например цял нов луксозен квартал и то в центъра не на някое малко градче, а на украинската столица Киев.

Сградите в новия жилищен квартал „Воздвиженка” са построени в стил ХІХ век. Апартаментите и именията, предназначени за украинските милионери вече години стоят празни, а сред столичани районът е известен като „града-призрак” или „мъртвия квартал”. Вина за това има колкото икономическата криза, толкова и грешка в проекта.

Идеята за подобен квартал възниква в далечната 2002 г. Преди повече от 10 години започват да се строят малки къщички в европейски стил. В центъра на квартала е трябвало да се намира площад „Европа”. През 2005 г. фирмата автор на проекта го продава на друга компания, която планира пускането му в експлоатация за началото на 2007 г. Поради инфраструктурни проблеми то се отлага за 2008-а – годината, в която идва кризата и търсенето на украинци към луксозния сегмент изчезва.

Към днешна дата са продадени 250 апартамента, а още 150 чакат своите собственици. От компанията инвеститор, която е претърпяла огромни загуби, признават, че въпреки спада на цените наполовина в комплекса, купувачи трудно се намират.

Източник:
fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: