pixel

Поморие с ново модерно рибарско пристанище

pomorie

Модерно рибарско пристанище ще изгражда Поморие. Това стана ясно при посещението на регионалния министър Десислава Терзиева в Бургас. Инвестицията в съоръжението е 10 млн. лв., които се отпускат по програма за развитие на сектор „Рибарство“ на ИАРА. Разрешителното за строителство на новото съоръжение беше връчено от министър Терзиева на кмета на Поморие Иван Алексиев. А самите дейности по порта се очаква да започнат през есента.

Строителството на т. нар. северен байпас на Бургас, който свързва магистрала „Тракия“ с курортния комплекс Слънчев бряг, може да започне през 2015 г., съобщи още министърът. По думите й срокът е оптимистичен, тъй като все още не са започнали много от отчуждителните процедури. Освен това не е ясно и с какви пари ще се строи отсечката – от държавния бюджет или със заем. Средства ще се търсят и за разширението на пътя към Царево, посочи още министърът, пише „Монитор“.

Междувременно жители на общината връчиха на Терзиева подписка с искане за спешно укрепване на бреговата ивица. Реализацията на такъв проект ще започне в Поморие, като за него ще бъдат отделени около 8 млн. лв., осигурени със заем от KfW. Предложение за пълна отмяна на Закона за публично-частното партньорство ще бъде внесено днес на заседание на Министерския съвет от регионалния министър. Тя определи сега действащия закон като неработещ и рестриктивен спрямо бизнеса и общините. Изводите са резултат от цялостен анализ на експерти от МРРБ, които са установили, че законът не стимулира, а по-скоро пречи на бизнеса. Министърът успокои инвеститорите и предприемачите, че е невъзможно да се получат затруднения след отмяната, защото новите директиви на ЕК, както и действащите закони за концесиите и за обществените поръчки могат да решат успешно всички казуси.

Източник: cross.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: