pixel

Подписваме за Южен поток до 15 ноември

делян добрев

Източник: publics.bg

Окончателното подписване за проекта „Южен поток“ между България и Русия се отлага от този петък за следващата седмица, заради националния траур в памет на Патриарх Максим. Правителството реши да обвърже този подпис с преговорите за нови договори за доставка на руски газ. Министър Делян Добрев очаква, че ще договори по-добри условия за цените на газа от сегашните.

15 ноември е крайният срок за подписване на окончателно инвестиционно решение за „Южен поток“ на българска територия. Дотогава трябва да са ясни и окончателните параметри по новия договор за доставки на руски газ. Преговорите текат интензивно от месеци и неведнъж шефът на „Булгаргаз“ обясни, че посредниците между „Газпром“ и българския обществен доставчик ще отпаднат от следващата година. Това е едно от исканията, които България поставя пред руската страна от години.
Енергийният министър Добрев не конкретизира новите условия по договора, но подчерта, че очаква отстъпката за руските доставки да е по-голяма от 11%, които бяха договорени до 31 декември.
„Най-малкото, за което се борим, е поне тази отстъпка, но аз мисля, че тя ще бъде по-голяма, защото този въпрос е изключително важен за потребителите и бизнеса в България. Един долар разлика в цената при 3 милиарда кубика потребление на година са 3 милиона долара на година. Така че наистина се борим за всеки долар“, заяви Добрев, цитиран от БНТ.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: