pixel

По-изгодни материали за 3D принтиране

Cemex and Cobod

Досега високите разходи за сухи смеси пречеха на 3D принтирането при по-големи проекти, но това вече може да се промени.

През последните години 3D принтирането на обвивки на сгради се увеличи значително. Въпреки това, всички проекти са били ограничени до единични конструкции или 3D принтиране на малко на брой сгради. Високата цена на разтворите за 3D принтиране пречи на широкомащабното приложение в проекти с множество единици, като например жилища на достъпни цени.

Специалистът по строителни материали Cemex, съвместно с Cobod, пуска на пазара решение, което трябва да позволи намаляване на разходите за материали с 90%.

По-евтино от сух разтвор

Поради ефективното използване на материали и намалената нужда от работна ръка този нов метод на строителство всъщност има потенциала да предложи значителни предимства в борбата срещу нарастващия недостиг на квалифицирани работници и повече свобода по отношение на формите. Досега обаче почти всички проекти не са били реализирани с истински бетон, а с 3DCP готови разтвори с много високо съдържание на цимент.

Много доставчици подкрепят навлизането на 3D принтирането, като предлагат удобни, готови за употреба сухи разтвори. Те могат да се обработват сравнително лесно в различните 3D принтери и демонстрационни проекти. Проблемът обаче е в цената, тъй като сухият разтвор обикновено е 5-10 пъти по-скъп от обикновения готов бетон. Сега Cemex, в сътрудничество с Cobod, пуска на пазара подходящо решение, наречено D.fab.

Cemex and Cobod

3D принтиране с местни суровини

Разтворът Cemex and Cobod представлява система от добавки. Към устройството за дозиране се добавят определени химикали. По този начин бетонът може да се втечни и да се изпомпва лесно. Друга добавка, която ускорява втвърдяването, се добавя чрез дозиращото устройство при печатащата глава на принтера Cobod. Решението изисква централно закупуване само на по-малко от 1% от бетонната смес. Повече от 99% от бетона може да се основава на местни суровини. Това важи и за цимента, който може да дойде от всеки производител. По този начин могат да се постигнат значителни икономии на разходи.

Новото решение е тествано за първи път в предградие на Луанда, столицата на Ангола. Там то е било използвано за 3D принтиране на първата 3D сграда в страната – къща с площ от 53 м².

Снимки – Cobod.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: