Плаваща къща – решение при наводненията

plavashta kushta

Дизайнерската фирма Carl Turner Architects е измислила уникален домашен дизайн, който е насочен към решаването на все по-често срещания проблем с наводненията по всички краища на света. CTA са създали плаваща къща, която „работи заедно с околната среда“, вместо да се опитва да съществува въпреки природата наоколо.

Проектът предвижда нещо, което е наполовина плаваща къща, наполовина лодка – и тя е 100% процента самодостатъчна и въглеродно неутрална, генерирайки си електричество сама чрез вградените слънчеви панели.

Плаващата къща е създадена в отговор на предизвикателството „Paper house” – инициатива, която провокира архитекти и дизайнери да измислят начини за справяне с недостатъчно използваните водни пътища във Великобритания и нарастващия проблем с наводненията в обитаемите райони в страната и по света.

Плаващата къща на CTA е адаптивна, така че домът може да бъде изграден върху редица различни структури – в зависимост от околната среда. Така например лекият дом може да бъде построен върху масивна основа, върху конструкция от греди или пръти, върху плаваща платформа. Вътре в дома жизненото пространство е изградено от супер-изолиран дървен материал. Пространството е с размери приблизително 14 на 4,5 метра. В дизайна са предвидени и градински зони – както на базовото ниво, така и върху покрива, съобщава greentech.bg.

Дизайнът на Плаващата къща, според CTA, произтича от една цялостно различна нагласа за архитектурата. CTA възнамерява да направи плановете достъпни за изтегляне от нарочен уеб сайт – с „отворен код“. От гледна точка на строителството за бъдещите стопани има най-различни опции, включително 3D печат и изработка на панели чрез фрезови машини с ЦПУ. Основната идея е къщата да бъде изградена като компоненти – от собственика или от изпълнителя – а след това елементите да бъдат сглобени на място само за няколко седмици.

plavashta kushta

kdgkdk

plavashta kushta

hjlkfhlfh

plavashta kushta

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: