pixel

Eвропейски норми ще вдигнат цените на строителните конструкции

строителните конструкции

От 50 до 100 процента ще поскъпнат строителните конструкции заради въвеждането от следващата година на европейската система за проектиране „Еврокод“. Това обявиха на пресконференция т Съюза на строителните конструктори в България, съобщава БТА.

Специалистите обясниха, че съгласно наредба на МРРБ от края на 2011 г. в началото на 2014 г. еврокодовете стават единствени национални норми за проектиране на конструкции на строежите в България. Според тях това ще доведе до редица негативни последици във всички области на строителството и затова предлагат да бъде приет гратисен период от пет до 10 години, в който да се прилагат и двата варианта – европейският и националният.

От Съюза на строителните конструктори в България алармираха, че голяма част от бетоновите центрове в България ще фалират, защото няма да могат да покрият изискванията на продуктовия стандарт за бетон по „Еврокод“. Няма да може да се използва и по-евтината украинска и руска стомана, което също ще доведе до оскъпяване на строежите.

Други проблеми експертите виждат при използването на софтуерните програми за проектиране и при реконструкцията и санирането на сградите, което на практика ще стане невъзможно. Инженерите посочиха, че системата „Еврокод“ е въведена като единствена национална система за проектиране в малко страни от Европа. Българските норми са от 1948 г., непрекъснато са обновявани и са доказали във времето своята сигурност, посочиха експертите.

Източник: dariknews.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: