pixel

Пазарът на биоцидни бои в България с над 25%

biocidni boi

Според световната здравна организация близо 60% от проблемите, предизвикани от качеството на въздуха, както и алергиите, могат да бъдат предизвикани от мухъла. Домовете, които са по-нови и по-енергийно-ефективни, задържат влага и са по-предразположени към образуването и задържането на мухъл, плесени, гъбички, спори и др.

Биоцидните бои набират популярност в България – с 27% са нараснали продажбите  през последната година по данни на Оргахим.  Боите с бактерицидно и фунгицидно действие (Candida albicans) имат широк обхват на областта на приложение: защита на повърхности в здравни и лечебни заведения, родилни домове, детски градини, детски кухни, обекти с обществено предназначение, обекти за производство и търговия с храни, детски стаи  и  мокри помещения.

biocidni boi

Смесите със сребро неутрализират над 650 вида болестотворни бактерии, вируси и микроорганизми, стотици болести и инфекции. Дезинфекционното действие на среброто се дължи на силния афинитет на сребърните йони към различни жизненоважни ензими на едноклетъчните микроорганизми.

Сребърните йони се свързват с ензимите и блокират трайно тяхната работа. Следва задушаване и бърза смърт на микроорганизмите.

biocidni boi

Биоцидните бои със сребърни йони са подходящи за стени и тавани в стаи с интензивен трафик, санитарни и  влажни помещения. Този тип бои трябва да имат здравна оценка за приложимост в помещения с изисквания за висока повърхностна хигиена, издадена от министерството на здравеопазването.

Специалистите съветват потребителите да търсят отлична устойчивост на мокро триене и миене – клас 2 според ISO 11998, както и микропоресто покритие, което осигурява “дишане” на стените.

Среброто е познато като лечебно и антибактериално средство от древността. Днес то се използва в много продукти:  кремове; пасти за зъби; възглавници; матраци за спане; фармацевтичната промишленост; парфюмерията; химическата индустрия и др. Сребърни йонизатори се използват за басейни, вместо да се слага хлор.

biocidni boi

Важно условие е в момента на полагането им, боядисваните площи да са здрави и  чисти, освен от механично замърсяване, но и да няма наличие на мухъл и плесени. Тези бои не отстраняват плесените, а само предпазват стените и таваните от образуването им.

Заразените  повърхности е необходимо предварително неколкократно в продължение на минимум 30 минути да бъдат обработени с препарати за отстраняване на микроорганизмите. След това може да се пристъпи към нанасянето на антибактериалната боя. Само така може да се гарантира нейният ефект. Боите могат да бъдат оцветявани в светли пастелни тонове. Полагат се със стандартни инструменти – интериорни валяци, четки или чрез машини за безвъздушно нанасяне. Използването на специализирани бои подобрява микроклимата в помещенията и осигурява по-здравословен начин на живот в тях.

biocidni boi

Оргахим АД е най-големият производител на бои, лакове, смоли и анхидриди в България и една от най-големите и най-добре оборудвани химически компании в Югоизточна Европа. Дружеството има над 110 годишна история в производството на специализирани химикали и покрития, с модерни инсталации и значителни ресурси, използвани за разработването на нови продукти. Компанията има над 1000 продукта, 300 служители и 4 фирмени магазина в цялата страна.

Източник: Оргахим

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: