pixel

Пътни фрези от серия F

Wirtgen

В началото на тази година Wirtgen представи новоразработено поколение компактни пътни фрези. Най-съвременните технологии от серията големи фрези F вече са интегрирани и в компактните фрези от типовете W 100 Fi, W 120 Fi и W 130 Fi.

Wirtgen ще представи още една иновация на изложението Bauma 2022: за първи път машините от компактния клас могат да бъдат оборудвани с комфортна кабина. Това прави работата още по-безопасна и удобна. Челните товарачи с работна ширина от 1, 1,2 и 1,3 м са оборудвани с най-екологичната в момента технология на двигателя с ниво на емисиите на отработените газове EU Stage V или US Tier 4 final.

Дизеловият двигател е с номинална мощност 265 кВт или 355 к.с. Wirtgen и John Deere са адаптирали характеристиките на въртящия момент на двигателя към изискванията на студеното фрезоване. Достатъчен въртящ момент е осигурен още при 1200 об/мин, максималният въртящ момент се достига при 1500 об/мин, а общият диапазон на оборотите се простира от 1200 до 2100 об/мин, така че машините изразходват значително по-малко гориво дори при висока производителност и максимална дълбочина на фрезоване до 330 мм.

Дигитални асистиращи системи

На борда се намират и дигиталните асистиращи системи Mill Assist, Wirtgen Performance Tracker (WPT) и системата за нивелиране Level Pro Active. Системите вече са доказали своя потенциал в големите фрезови машини от серията F, уверява производителят. Сега клиентите в класа на компактните фрезови машини също могат да се възползват от високата производителност на фрезоване, максималната ефективност и ясната документация.

В автоматичен режим функцията Mill Assist задава най-благоприятното съотношение между мощност и експлоатационни разходи. Това не само повишава производителността на фрезоване, но и намалява разхода на дизелово гориво, вода и режещи инструменти, както и емисиите на CO2. Mill Assist контролира автоматично скоростта на двигателя. Широкият диапазон на използваемата честота на въртене позволява огромен брой приложения. В диапазона на ниските обороти разходът на гориво и износването на инструментите могат да бъдат намалени.

Могат да се изберат три работни стратегии

В горния диапазон на скоростта се постига оптимален профил на фрезоване. Операторът може също така да избере една от трите работни стратегии. Наличните опции са ECO, оптимизирана производителност и качество на фрезованeто. Например с натискането на един бутон е възможно предварително да се зададе необходимото качество на фрезоване на етапи от грубо до много фино. Компактните размери и оптимизираното тегло за лесно транспортиране обуславят използването на машините за различен вид приложения на строителната площадка.

Независимо дали на магистрала, на селски път, на паркинг или в центъра на града – мощните машини имат различни сфери на приложение, съобщават от Wirtgen. Благодарение на високата си производителност те се използват за възстановяване на повърхностния слой и за цялостно отстраняване на отпадъци на строителни площадки с всякакъв размер. Благодарение на бързата смяна на фрезовите барабани FCS с различни разстояния между инструментите и различни работни ширини компактните пътни фрези на Wirtgen могат също така бързо да се преоборудват за промяна на приложението на работната площадка.

Wirtgen

Интуитивно управление с помощта на контролни панели

Системата за нивелиране Level Pro Active, която вече е доказала своята ефективност при големите машини от серията F, сега се въвежда и в класа на компактните пътни фрези. Системата за нивелиране, разработена от Wirtgen специално за машини за студено фрезоване, може да се управлява интуитивно чрез контролни панели. Всички свързани сензори и измерените стойности се показват на контролния панел, за да бъдат работните процеси възможно най-ефективни. Системата е интегрирана в управлението на машината за студено фрезоване и позволява висока степен на автоматизация, тъй като основните функции на машината са пряко свързани. Освен това тя предлага много автоматични и допълнителни функции, облекчаващи оператора, като например автоматично повдигане за преминаване през капак на шахта.

Според Wirtgen новоразработената работна платформа на оператора се характеризира с ергономично проектирани елементи за управление с високо качество и максимален комфорт при работа. Пет камери осигуряват добра видимост на всички работни зони. Пет-инчовият дисплей на оператора в мултифункционалния подлакътник показва и важна информация за машината. Стълбата за достъп в задната част на машината е оборудвана с автоматично регулиране на височината. Това позволява на оператора да влиза удобно и безопасно в платформата във всяка работна ситуация. На тазгодишното изложение Bauma Wirtgen ще представи още една иновация при компактните пътни фрези – напълно затворената комфортна кабина. Тя предпазва оператора от външни въздействия на строителната площадка, като например шум и прах, и му осигурява оптимални условия на работа при всякакви метеорологични условия.

Снимки: Wirtgen

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: