pixel

Пастообразни мазилки с марка Баумит – видове, свойства, сравнения, предимства

baumit

Пастообразните мазилки заемат все по-широко приложение като завършващ слой на фасадата. Това не е случайно, а се дължи на значителните им предимства, особено при изграждане на интегрирани топлоизолационни системи на сградите. Тези предимства са свързани със свойствата, които трябва да притежават крайните покрития, за да удовлетворят изискванията, отправени към тях – да защитят фасадните повърхности от атмосферни влияния и същевременно да съхранят за дълъг период от време красотата на сградата.

Основните показатели за оценка на пастообразните мазилки са: еластичност, адхезия към основата, водоотблъскване, паропропускливост, устойчивост на замърсяване, възможност за вариации в цветовете и др.

Пастообразните мазилки с марка Баумит са с изключително високо качество. Те са разделени в три основни подгрупи: акрилатни, силиконови и силикатни. Както се разбира от наименованията, първите от тях са на основата на акрилатни полимери, при вторите преобладават силиконовите полимерни смоли, а при третите свързването се основава най-вече на наличното калиево водно стъкло и други силикатно-свързващи вещества.

Към първата подгрупа се отнасят мазилките Баумит СтайлТоп, Баумит ГранопорТоп и нейната разновидност ДуоТоп, към втората – Баумит СиликонТоп и КреативТоп, а към третата – Баумит СиликатТоп и Баумит НанопорТоп.

В зависимост от съотношенията на използваните свързващи вещества и добавки се получават мазилки с определени разлики в характеризиращите ги свойства, което е съвсем ясно отразено в следващата таблица.

baumit

От таблицата е видно, например, че чисто акрилатните мазилки (Баумит СтайлТоп, Баумит ГранопорТоп) са с много добра еластичност, притежават сравнително добра адхезия към основата, силно водоотблъскващи, но със слаба паропропускливост, с възможност за оцветяване в най-богата гама от цветове, но и с относително слаба устойчивост на замърсяване.

baumit

По същия начин могат да се оценят Баумит силиконовите и Баумит силикатните мазилки.

В следващия момент, решението каква точно мазилка да бъде избрана зависи от желанието на инвеститора, препоръките на проектанта, местоположението на обекта, т.е. с климатичните условия на региона, но не на последно място и от цената.

Така например, когато мястото на обекта е в регион с чести, продължителни и в големи количества валежи, свойството водоотблъскване се явява изключително важно и тогава трябва да избираме между силиконовите (Баумит СиликонТоп, КреативТоп) и чисто акрилатните (Баумит ГранопорТоп, СтайлТоп) мазилки. Ако желаем ярки или много тъмни цветове трябва отново да се обърнем към чисто акрилатна мазилка – Баумит СтайлТоп.

baumit

Ако, обаче, най-важното е да съхраним избрания цвят за дълъг период от време, то е най-добре да се обърнем към мазилките на силикатна основа и особено на произведената с нано-технология – Баумит НанопорТоп. Прилагането на тези мазилки е за предпочитане и когато искаме да осигурим най-добро „дишане” на сградата през фасадните стени, защото силикатните мазилки имат най-отворена структура и оттам най-висока паропропускливост. Отново, поради характера на свързване, силикатните мазилки осигуряват най-добро сцепление (адхезия) към основата. Когато, обаче, имаме основа, която е по-силно деформируема при температурни колебания или при друго натоварване, то отново трябва да се върнем към силиконовите или към акрилатните Баумит мазилки.

Изборът на пастообразна мазилка зависи и от други допълнителни фактори, които трябва да се взимат под внимание при всеки конкретен случай, за всеки конкретен обект, за да може крайният резултат да удовлетворява инвеститора за дълъг период от време. Ето защо, когато имате колебания, относно това кой вид мазилка да изберете, е най-добре да се обърнете към представител на Баумит България, за да получите компетентен отговор на Вашия въпрос. И да имате предвид, че не винаги най-ниската цена е доброто решение за Вас. Защото поговорка казва: „евтиното най-често излиза скъпо”, особено в строителството – поради краткия експлоатационен период на евтините продукти, след което се налагат скъпи ремонтни дейности.

Повече информация, относно пастообразните мазилки с марка Баумит можете да откриете на нашия интернет сайт www.baumit.bg и в техническите карти на всеки отделен продукт.

Баумит България

Baumit предлага всичко за фасадата - топлоизолационни системи, мазилки, бои. Топлоизолационните системи “Баумит” са икономически изгодни, трайни във времето и намаляват разходите за отопление до 50%.

Прочетете също: