Първият енергонезависим офис в страната

еnergoefectivna sgrada

Във Варна „заработи“ първата енергийнонезависима бизнес сграда в страната, съобщава БНТ. Тя е в район без достъп до електропреносната мрежа край Варна и се захранва изцяло от слънчевата енергия. За ден общата консумация на електричество, произведено от соларните панели е под един киловат.

Офисцентърът се състои от три еднакви дървени постройки. В тях токът никога не спира.

„Ние не зависим от множество фактори, ние зависим единствено от наличието на слънце“, коментира инж. Кольо Орешков – управител на Център за енергийни решения. В центъра не липсва нищо от съвременните технологии и удобства, свързани с електричеството.

„Освен компютрите и сървъри, захранваме бойлерите за топла вода, а също така имаме кухня и работилница“, разказа инж. Мирослав Гуцалов.

„Веднага се задава въпросът дали си правим кафе или си топлим сандвичите. Да, вдига се товарът с един-два киловата при правенето на кафе и на сандвичите, но иначе за работата на целия център реалната ни консумацията е 800 вата“, каза още инж. Орешков.

Системата в центъра е 5 киловата и е с дългогодишна гаранция. Инвестицията е между 20 и 25 хиляди лева. В замяна на това сметките за ток в следващите 15 години са напълно забравени.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: