pixel

Първи хотел от контейнери ще бъде построен в София

sgada-ot-konteineri

Икономични функционални жилища от морски контейнери създадоха българи. След като огромните кутии приключат работа по основното си предназначение – пренасяне на стоки, те отлично могат да изпълняват функцията на жилище. Направени са от устойчиви материали, за да издържат на тежки атмосферни условия по време на пътуване с кораб.

Първата сграда от въпросния материал ще бъде хотел със 100 стаи в София. Авторите на проекта претендират, че това ще бъде най-високата постройка от контейнери в Европа. Строителството на въпросната сграда е част от Проект за изграждане на икономични, енергоспестяващи жилища и социални домове. Неговата цел е да изпълнява социална функция.

Предстои да бъде реализирано и първото студентско общежитие от контейнери. Вече има проекти за детски градини, домове за възрастни хора и други. Този тип постройки могат ефективно да решат проблема с хора, които са останали без подслон в следствие на природни бедствия като наводнения, пожари и земетресения, съобщава fakti.bg.

sgada-ot-konteineri

„Едва ли някой може да отрече, че социалният сектор в България има нужда от иновации и развитие. Тази нова технология позволява да се вдигнат сгради до 9 етажа, като те могат да бъдат изключително функционални и икономични. Финансирането на всяко нововъведение е труден процес, но сме обнадеждени, че необходимостта на обществото и стойността на проекта ще привлекат необходимите ресурси и работим в тази посока. Бързият строеж на сградите гарантира бърза възвръщаемост на инвестициите“, казва Звезделин Минчев, един от основателите на мащабния проект.

Плюсовете на този тип сгради са високата им издръжливост, висока пожаробезопасност и малкото необходими финансови средства за поддръжка. Жилищата могат да бъдат 2- или 3-стани. Важно е че могат да бъдат така преустроени, че да осигурят лесен достъп на хора в неравностойно положение. Този тип апартаменти гарантират висока енергийна ефективност, а разходите за ток ще са двойно по-ниски от тези при същите имоти от масовото строителство.

Иновативният проект на нашите сънародници беше представен на пролетното изложение за недвижими имоти в Букурещ.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: