pixel

Отвори врати първият в света 100% соларен петзвезден курорт

solaren kurort

Първият в света 5-звезден хотелски комплекс, който е изцяло захранван от слънчева енергия, доказва, че няма нужда луксът да се жертва в името на устойчивото развитие. Finolhu Villas – изумително красив воден курорт на атола „Каафу“ на Малдивите, е проектиран от Юджи Ямазаки така, че да има възможно най-малко влияние върху девствената околна среда, която го заобикаля.

Разположен на 13-акровия остров, курортът е не само уникално бягство от ежедневието, но и пример за това как може да се постигне енергийна независимост, дори в предизвикателна среда за развитие.

solaren kurort

„Този проект беше сбъдването на една мечта на архитекта“, каза Ямазаки. „Шансът да си представиш курорт в тази прекрасна обстановка и да експериментираш, за да отговориш на предизвикателството на енергийната независимост, е възможност, която се предоставя веднъж в живота.“

solaren kurort

Слънчевите панели от проекта, които се разглеждат като елемент на дизайна, генерират около мегават енергия на ден – повече, отколкото е необходимо, за да захрани целия курорт. Излишната енергия се съхранява за дъждовно или облачно време. Островът има и резервоар за обезсоляване, който осигурява водоснабдяване, гарантиращо самодостатъчност, съобщава greentech.bg. Наред с това са предвидени ефективна система за управление на отпадъците и озеленяване, което свежда до минимум ерозията. Ямазаки е включил устойчивите характеристики на имота в проект, който извежда на преден план не друго, а лукса.

solaren kurort

Централната алея е заобиколена от 52 вили, които се „разклоняват“ в посока към водата подобно на прешлени на гръбначен стълб. Вилите са оборудвани с 4-метрови издигащи се тавани, които се извиват нагоре като надигащи се вълни, а покривите са покрити с керемиди, отразявайки местните строителни традиции. Тристайните вили си имат всяка свой частен плаж и частен басейн, а изложенията им предвиждат или пряк изглед към изгрева, или пряк изглед към залеза – всеки ден. За тези гости, които „си почиват от лукса в уединение“, има централен ресторант, бар и басейн, както и спа център и фитнес зала.

solaren kurort

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: