pixel

​Ремонтът на Централна гара е пред финал

tzenralna gara

Ремонтът на Централната гара в София ще приключи на 22 март, увериха от фирмата-изпълнител.
Соларни панели за автономно захранване, спортна зала и модерен диспечерски център са само част от придобивките на обновената гара, предаде БНТ.

Началникът на строителния обект Павел Петров вече 22 месеца следи зорко как върви ремонтът на най-голямата гара у нас. Тя е обновена на 80%, казва той.

В атриума ще влизат пътниците през въртящи врати, по ескалаторите ще слизат надолу, ще си купуват билетчета и ще заминават за влаковете. В тази част е приключено с инсталациите и завършват архитектурните работи.

Новата гара има специален противопожарен таван. Климатичната инсталация ще поддържа постоянна температура, ще има магазини, детски кът и др.

„От старата сграда, която е построена и пусната в експлоатация от 1974 година, ние оставяме като един архитектурен детайл старата мозайка – три кубчета, а в средата е с герба на София“, казва Павел Петров и допълва, че се изгражда една мултифункционална зала, на която в момента се подготвя основата за направа на настилка. В нея ще има седящи места и трибуна с 600 места, които ще се прибират.

Вече е готов и бъдещият диспечерски център, който е строго забранен за външни лица. В момента вървят проби и тестове.

На покрива има соларни панели за топлата вода в гарата. А на пероните – ВЕИ-панели за електричество.

След Централна гара ще бъде ремонтиран и площадът пред нея – Ротондата, която години наред буквално плаши столичани.

„Тук ще възстановим водната стена, която от години не функционира… И ще отворим площада на горното ниво, за да се слеят двете нива. Да бъде едно цяло, да няма разделение долу, вход, подлез, Ротонда, а горе – площад“ , разказва
Маргарита Александрова от пазари „Възраждане“ – София.

„Мястото е вече много светло, вие виждате много чисто, хората спокойно се придвижват, бих казал – и много сигурно, тъй като има видео наблюдение, има достатъчно полиция. Така до края на 2016 година Централната гара и районът около нея от синоним на опасно място ще се превърнат в един от новите центрове на София“, категоричен е изпълнителният директор на пазари „Възраждане“ – София Николай Георгиев.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: