pixel

Откриха рехабилитирания път Разлог-Садово и Разлог-Юндола

rahabilitiran put

Завърши рехабилитацията на 53 км от път II-84 Юндола – Разлог и на 57 км от път II-19 Разлог – Банско – Гоце Делчев – Садово, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Отсечките са основно ремонтирани по програма „Транзитни пътища V“, която се финансира от Европейската инвестиционна банка и републиканския бюджет. Инвестицията е за около 37 млн. лв. Новата второкласна пътна мрежа бе открита от премиера Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров.

Със завършването на обекта се намалява времето за пътуване между областите Благоевград и Пазарджик и населените места в региона. Подобрената пътна инфраструктура ще повиши туристическия поток до планинските курорти – Банско, Добринище и Юндола. Ще се улесни и тежкотоварният трафик, пътуващ от АМ „Тракия“ към ГКПП „Илинден“, който използва направлението поради по-малката натовареност на граничния пункт и по-пряката връзка с Гърция.

На пътните участъци са положени асфалтови пластове, подобрено е отводняването, почистени и ремонтирани са водостоците, подменена е вертикалната сигнализация и ограничителните системи и е положена нова хоризонтална маркировка. На път II-84 Юндола – Разлог и на път II-19 в гр. Банско е усилена пътната конструкция. Ремонтирани са всички мостови съоръжения, на които са изградени нови тротоарни конзоли, подменена е хидроизолацията, поставени са ограничителни системи и парапети. Мостът над река Места при км 100+400 е с нова пътна плоча и тротоарни конзоли, съобщава actualno.com.

Изпълнител на лот 22А от програма „Транзитни пътища V“ е „ЕМ Строй Галчев инженеринг“ ДЗЗД. Строителният надзор е осъществен от „Рутекс“ ООД.

„Добре, че бяха българските фирми, за да можем да завършим пътя Разлог – Садово и пътя Юндола – Разлог“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, предаде „Фокус“.

„Този проект е много изстрадан, много често биваме критикувани, че подкрепяме само българските фирми да строят, но добре, че бяха българските фирми, за да можем да завършим този участък и тази инвестиция от 40 млн. лв. от държавният бюджет и от Европейската инвестиционна банка, да бъдат и инвестирани, и да бъдат вложени за толкова важни пътища в региона”, каза тя.

Павлова припомни, че първият изпълнител на проекта е фалирал, а след това е фалирал и австрийски изпълнител. „Чак сега в последният момент успяхме благодарение на българските изпълнители, които се включиха да довършат обекта, ние да имаме един изцяло довършен с разрешение за ползване, законен и спазвайки всички европейски норми и стандарти път”, заяви Лиляна Павлова. „С този път и тези пътища, които направихме в региона, бих могла да кажа, че пътищата в Рила, Родопите и Пирин всички са рехабилитирани и реконструирани в подкрепа на бизнеса, на туризма – не само ски туризма, балнеология, спа туризъм и прекрасните културно-исторически обекти, които има тук”, обясни тя. Според нея след разговори с кметовете е станало ясно, че един малък участък е останал недовършен – връзката от Банско до с.Баня, и този участък ще бъде направен догодина. „С това ще затворим изцяло цикъла на инфраструктура и няма да има пътища, които се нуждаят от допълнителни рехабилитация”, коментира Лиляна Павлова.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: