pixel

Отиде си прочутият бразилски архитект Оскар Нимайер

Оскар Нимайер

Източник: mediapool.bg

На 104 години в клиника в Рио де Жанейро почина световноизвестният бразилски архитект Оскар Нимайер, предаде Ройтерс, като се позова на бразилската телевизия Глобо.

Нимайер, който на 15 декември трябваше да навърши 105 години, бе приет в болницата „Самаритано“ на 2 ноември заради обезводняване и чревни кръвоизливи и за да му бъде поставена стомашна сонда.

В последните дни състоянието му се усложни от белодробна инфекция, която е причинила смъртта му, посочва Франс прес, като цитира изявление на болницата.

Бразилският президент Дилма Русеф веднага подчерта в изявление в блога на президентството, че Бразилия е загубила един от гениите си и че бразилците трябва да оплакват смъртта на архитекта. Русеф припомни, че Нимайер е бил революционер и е мечтаел за едно по-равнопоставено общество. В Рио беше обявен тридневен траур.

В последните години архитектът не преставаше да повтаря, че да си на 100 години е гадост и човек няма за какво да се радва, посочва Франс прес.

Нимайер беше наричан архитектът на чувствеността заради неговите пълни с гънки и извивки сгради. Той беше атеист и комунистически активист до края на дните си. През 1995 г. Фидел Кастро заяви, че на света са останали само двама комунисти – аз и Оскар.

Нимайер е създател на голяма част от футуристичната столица на Бразилия – град Бразилия. Той е автор на самбодрома в Рио де Жанейро, където се провежда прочутият карнавал.

Нимайер е участвал и в проектирането на сградата на ООН в Ню Йорк, както и на сградата на френската комунистическа партия в Париж и на издателска къща Мондадори в Милано.

През 70-годишната си кариера е дал своя принос за построяването на над 600 сгради в целия свят.

Нимайер е носител на множество награди, сред които „Прицкър“ през 1988 г. и „Принцът на Астурия“ през 1989 г.

От първия си брак с Анита Билдо, починала през 2004 г. архитектът имаше една дъщеря, починала този юни от белодробен емфизем.

На 98 години Нимайер се ожени за втори път за секретарката си Вера Лусия Кабрера, тогава на 60 години.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: