pixel

Около 55 000 домакинства в столицата се отопляват на дърва и въглища

Около 55 000 домакинства в столицата се отопляват на дърва и въглища. Едни от мерките на Столична община са насочени към намаляването на техния брой, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на обсъждането на проекта за Национална програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух, разработен от МОСВ и СБ. Тя представи мерките, които се предприемат за повишаване на качеството на въздуха в столичния град.

Кметът Фандъкова посочи, че през последните години София постига подобрение по всички показатели, по които се измерва чистотата на въздуха, включително и при фините прахови частици /ФПЧ/, но има още какво да се направи. Тя представи и мерките, които са предприети. Със закупените от Столична община газанализатори вече са проверени над 1800 автомобила и 36 са спрени от движение. От общинската администрация са направили предложение към транспортното министерство да се въведат екостикери с класа на автомобилите и така по-лесно да се ограничава движението на тези от най-ниския клас в определени дни, когато замърсяването е по-силно. До края на следващата година гарантираме подмяната на 90 процента от автобусите в столицата с екологични, каза Фандъкова и допълни, че очакват първите 20 електробуса.

Другият тежък проблем е с битовото отопление. Проучване на отоплението в столицата е показало, че около 55 000 домакинства се отопляват на дърва и въглища. Противно на общоприетите очаквания, това са и хора от централни райони и с доходи около и над средните, каза Фандъкова. Тя напомни, че в сила е пилотен проект, по който 30 домакинства в Нови искър ще подменят отоплителните си уреди с печки на пелети. Предприети са мерки за събирането на едрогабаритни отпадъци, стари гуми и дрехи, които често се ползват за отопление. От началото на тази година са събрани над 55000 тона едрогабаритни отпадъци; в специални пунктове са събрани 7500 стари гуми, поставени са контейнери за текстилни отпадъци и са събрани около три тона текстил. Тя отбеляза, че годишно в столицата се генерират около 12 000 тона текстилни отпадъци. Продължават проверките и на автосервизи, коментира кметът.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: