pixel

Нов Дюнигейт избухна край Равда

равда

Нов Дюнигейт се разрази край Равда, след като в социалните мрежи бяха публикувани снимки за нов строеж на първа линия на брега в Равда до бившето рибарско селище. Парцелът е на сина на общински съветник от Несебър и на негово място ще се строи хотел.

В социалната мрежа Фейсбук бяха публикувани снимки, от които се вижда, че багери разорават пясъка на метри от морето до рибарското селище край Равда.

За случая алармира някогашното лице на зараждащата се българска демокрация Лияна Панделиева, която сега работи като журналистка.

„Мястото е точно над бившето рибарско селище, където по оперативна програма „Регионално развитие“ е направено укрепване на брега. Моля ви, шервайте този постинг – нека разберем кои мутри отхапаха още едно мъничко празно парченце от брега“, пише в поста си Панделиева.

Кметът на Равда Андон Бакалов коментира пред „Стандарт“, че не може да каже на кого е парцелът, нито коя е фирмата, която строи.

„При мен никой не идва да ми докладва какво смята да прави“, заяви той.

дюнигейт

Теренът, върху който се строи, е на общинския съветник от Несебър Костадин Нищелков. Самият той се обадил в редакцията на Флагман, за да потвърди и да даде гласност на започналата, по думите му, акция с евтина шумотевица из медиите.

„Не съм мутра – нито аз, нито 23-годишният ми син Георги, на когото се води имота, и ще си търся правата по законов път, ако някой опита да стопира по този начин инвестицията ми“, заяви Костадин Нищелков.

Той е купил имота през 2004 г. и едва сега е предприел строежа на четириетажен бутиков хотел, след като е извървял всички процедури по вземането на разрешителни.

Вчера инспекторите от РИОСВ са проверявали кой и какво строи и дали парцелът попада в защитена зона, но не са установили нередности.

Главният архитект на община Несебър Валентин Димов потвърди, че строежът не е върху дюни, нито пък, че там е правено брегоукрепване, не било и плаж.

„Мястото е много хубаво – най-хубавото и знам колко завист ще предизвикам, влагам собствените си пари и усилия да построя нещо красиво. Ако продължаваме по този начин да си пречим излиза, че у нас няма никога нищо да се случи като инвестиция. Започнах изкопните работи с багер – и когато излязат тежките машини ще обознача обекта, нищо нелегално няма“, заключи общинският съветник.

В края на миналата година избухна друг скандал за застрояване на дюни край Несебър, станал известен като „Дюнигейт“. Става дума за строеж върху 29 дка на първа линия на морето, който беше спрян.

По случая кметът на Несебър и главният архитект бяха привлечени като обвиняеми за престъпление по служба заради издаването на строителни разрешения на „СЛЕ груп“ – инвеститор на имота.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: