Apple получи одобрение за ”космическия кораб”

Apple

Властите в Купертино, щата Калифорния, одобриха проекта за построяване на нова централа на технологичния гигант Apple – Apple Campus 2. Изграждането на централата ще струва 5 млрд. долара, според информация на в. „Мъркюри нюз“.

Високата цена на проекта е свързана с разходите за вътрешно оформление на помещенията, като в дизайна и интериора ще бъдат въплътени много идеи на покойния основател на компанията Стив Джобс, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Архитектурната концепция, според замисъла на Джобс, трябва да напомня „току-що приземил се космически кораб“. Във вътрешната открита площ и около сградата ще се разпростре огромен парк с над 300 вида дървета.

Apple Campus 2

Според проекта на Джобс за вътрешните работи специалистите трябва да използват само сърцевината на особена разновидност клен. В Германия пък се изготвят 6 кв. км огънато стъкло за оформяне на прозорците.

Подът ще бъде декориран с шлифована каменна мозайка, а таванът ще бъде бетонен и полиран. Освен научни лаборатории в сградата ще има спортна зала и подземен паркинг.

Новият кампус ще се захранва най-вече от слънчеви панели и възобновяеми енергийни източници.

„Смятам, че имаме шанс да изградим най-добрата офис сграда в света“, каза Стив Джобс по време на разкриването на проекта през юни 2011.

Строежът на новата централа на Apple, в която се очаква да работят 12 000 служители, ще завърши през 2016 година.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: