„София Тех Парк“ даде пресконференция за проект „Научно-технологичен парк

sofia tech park

В Вetahaus се състоя първата официална пресконференция за проект „Научно-технологичен парк“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет. Участие в нея взеха Ели Милушева, главен директор, „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Елица Панайотова, изпълнителен директор на София Тех Парк.

Изграждането на Научно-технологичния парк е първият мащабен стратегически проект на държавата, фокусиран върху развитието на иновациите, новите технологии и науката. През 2013 г. имотът от 270 дка земя беше прехвърлен от Министерство на отбраната на Министерство на икономиката за целите на изграждането на Научно-технологичния парк. Вече са в ход обществените поръчки за проектиране и физическото изграждане на 6 от сградите. Очаква се строителството да започне през май-юни 2014 г. На мястото на бившите казарми (на 4-ти километър) ще бъдат изградени до 2015 г. близо 11 лаборатории, които ще предоставят възможности за решаване на конкретни проблеми на бизнеса, за съвместна научна дейност и трансфер на технологии, и ще подпомогнат старта на нови иновативни предприятия. Ще бъдат създадени още Инкубатор за стартиращи компании, Иновационен форум, Експериментарум и посетителски център с пешеходен мост. Парковата част на терена ще се запази, като там ще се изградят зони за отдих, площадно пространство за събития на открито и демонстрационни инсталации, велосипедни алеи. Изпълнението на проекта предизвиква сериозен интерес, за което е показателно стартирането на строежа на един амбициозен инвеститорски проект – Колайдър Активити Център, вложение на Walltopia на стойност 15 млн. лв. включващ сериозен научно-изследователски център.

София Тех Парк АД подписа меморандуми за сътрудничество с БАН, Техническия университет в София, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Медицинския университет в София и УНСС.
Научно-технологичният парк ще бъде уникално място в България, където науката и бизнесът се обединяват, за да развиват и реализират проекти съвместно. Именно с тази цел Софи Тех Парк АД координира своята дейност с фондовете за стартиращи компании Launchub и Eleven. Неговата цел е освен съвременна инфраструктура и иновативни комуникации и оборудване, да предостави професионални услуги на компаниите в областта на високите технологии, намиращи се в процес на инкубация. София Тех Парк АД ще организира редица събития и форуми по предприемачество, иновации и наука в сътрудничество с водещите компании в сферата на модерните технологии.
Съвсем скоро Дружеството ще представи визуализация – лого, наименование, слоган, чрез които ще се налага бранда на Научно-технологичния парк в страната и чужбина.

Проект „Научно-технологичен парк“ се осъществява по ОП „Конкурентоспособност“. Европейската безвъзмездна финансова помощ е 42,5 млн. евро, а останалите 7,5 млн. евро са съфинансиране от българската държава.

Източник: cross.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: