pixel

Общината е глобила фирмата за ”Трамвай Безумие”

stolichna obshtina

Столична община е глобила фирмата-изпълнител на ремонта по бул. „България“, заради некачествени дейности и забавяне в срока, с 620 хил. лева.

Това съобщиха от местната управа пред „Дневник“ във връзка със сигнала на неправителствената организация „Спаси София“ до Брюксел за некачествения ремонт,  който те наричат „Трамвай Безумие“.

Рехабилитацията на трамвайното трасе е била изпълнена от фирмата „СК13 Трансстрой“ АД, която е избрана с конкурс след открита процедура по Закона за обществените поръчки.

„Това е най-голямата налагана до момента глоба за изпълнение на строителни дейности. Тя представлява 10% от цялата стойност на поръчката“, допълват в отговора си от Столичната община.

Отделно има задържана и гаранция за добро изпълнение на стойност 303 хил. лева или 5% от стойността. Съгласно подписания договор гаранционния срок е 10 г., в рамките на който фирмата има ангажимент да отстранява за своя сметка всички проявили се дефекти, добавят от местната управа.

Вече е възложено на фирмата да ремонтира за своя сметка всички констатирани дефекти. При отказ това да бъде направено, общината ще усвои гаранцията и ще извърши необходимите дейности.

Зам.-кметът по транспорт Любомир Христов е възложил детайлен оглед на трасето и допълнителен контрол на дейностите по отстраняване на дефектите.

Работата на надзорната фирма „Софинвест“ ЕООД не е заплатена от Столичната община и на нея ще бъде наложена глоба за неупражнен контрол.

Ремонтът на подлезите по бул. „България“ не е завършен, пишат още от местната управа и добавят, че това е проект, различен от рехабилитацията на трамвайното трасе и се извършва от фирмата „Инжстрой“ ЕООД.

В момента се извършват проучвателни дейности от страна на „Софийска вода“ за осигуряване на техническо решение отводняването на подлезите при ул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Гоце Делчев“, поради факта, че в годините при извършване на строителни дейности на жилищни и търговски сгради в близост до подлезите съществуващата канализация била унищожена.

Сигналът на „Спаси София“ за некачествения ремонт е изпратен до Европейската служба за борба с измамите (OLAF), двама еврокомисари и експерти от техните екипи.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: