pixel

Нормативно противоречие позволява строителството в свлачищни райони

svlachishta

Пропаднали и напукани къщи във свлачищни райони всеки момент могат да се свлекат от брега по Северното Черноморие. Вратичка в закона разрешава изграждането на огромни хотели и скъпи вили в апетитните терени.

Тонове скали и земна маса пропадат всеки ден по Северното Черноморие. „Вероятно голяма част от тези къщи ще изпопадат“, коментира пред bTV главният експерт по свлачищата в Община Варна инж. Олег Колев.

Кой разрешава строителството на огромни хотели като тези в свлачищни райони? Как се строи в Червена зона?

„Щом има строителна забрана, как ще строиш в нея?!“, пита преподавателят по инженерна геология в „Минно-геоложкия университет“ в София доц. Стефчо Стойнев.

Практически забраната не е абсолютна. Строителството в свлачищните райони е възможно чрез предварително разрешение на Регионалното министерство, съобщават cross.bg.

„Не намирам да бъде целесъобразно – да съществува заповед за забрана на строителство и в същото време да се разрешава строителство. Има противоречие в двата термина“, категоричен е геологът Олег Колев.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: