pixel

Новото строителство е най-предпочитано от купувачите

novo-stroitelstvo

За пазара на имоти в София 2016 г. е била годината на новото строителство, отчитат от консултантската компания „Имотека“. Над 40% от сделките на агенцията през миналата година са били за имоти в строеж с Акт 14 или Акт 15. Купувачите са придобивали основно тристайни (43% от сделките) и двустайни (35% от сделките) апартаменти.

Като цяло агенцията отчита 15% ръст на сделките с жилища. Купувачите на по-големи имоти ги придобиват за собствено ползване, а на по-малките – едностайни и в някои случаи и двустайни апартаменти, за инвестиция.

Профилът на купувачите е широк, около половината от клиентите купуват със собствени средства, а останалите – с кредит. Финансиране на 80% до 100% от стойността на имота ползват 10% от купувачите, още 10% теглят заем за до 30% от необходимата сума, а останалите – от 30 до 80%, отчита компанията.

Очакванията на купувачи и продавачи са се сближили през миналата година, казват още от компанията. Отстъпките са били в рамките на до 5 хил. евро, но най-голям е делът на сделките без компромиси в цената, съобщава standartnews.com.

Цените остават без съществени промени, като очакванията са и през 2017 г. нивата да останат стабилни.

Общото състояние на сградите обаче може да бъде причина за съществени разлики в цените на имоти, чиито останали характеристики са идентични. През 2016 г. жилища, намиращи се на една и съща улица, се продават с големи ценови вариации заради качеството на строителството, посочват експертите.

Що се отнася до най-предпочитаните райони, през миналата година купувачите са се насочвали основно към кварталите по цялата южна дъга от „Младост“ до „Овча купел“, включително и в зоните със затворени комплекси. Интересни за купувачите са още кварталите „Лозенец“, „Хладилника“, „Кръстова вада“, „Витоша“, „Изгрев“, „Изток“, „Дървеница“, както и всички райони със съществуващи или строящи се линии на метрото.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: