pixel

Дървото е технологично най-съвършеният строителен материал

Майкъл Грийн

Източник: greentech.bg

Дървото е технологично най-усъвършенстваният материал, с който можем да строим – в това вярва модерният архитект Майкъл Грийн. Съвременните ахитекти са „заклещени“ в концепциите от стъкло и стомана и това се е превърнало в начин на мислене, ала изкуствените материали изобщо не могат да се мерят с това, което майката природа е направила. Грийн също така се чуди защо монтирането на слънчеви панели на покрива на сграда от бетон или стомана се счита за нещо зелено, докато самата сграда е направена от материали, които не са зелени.

Земята отглежа храната ни, земята може да отглежа и нашите домове. Това е етична промяна, през която ние трябва да преминем“ – казва Грийн.

Но иновациите в архитектурата се случват изключително бавно. Нормите трябва да се променят, а това отнема години, в които трябва и да се „променят възприятията на обществото за това, което е възможно.“

Едно от известните постижения на Грийн в работата му с дърво е градската зала в Северен Ванкувър. Там са използвани ламинирани панели от дървени плоскости, които иначе биха били нарязани за трегери и греди. Дървената структура обхваща стените и тавана.

Грийн обаче е построил не само това, а общо 30 такива сгради. Цифрата не е случайна. Ако бяха само 10, например, едва ли някой щеше да забележи, смята Грийн – щеше да направи впечатление на неколцина, които да го помислят за поредния чудак. По-голямата бройка обаче привлича повече внимание и кара повече хора да се замислят за това какво е възможно.

Можем да научим много от миналото, смята още архитектът:

…Започнахме да се вглеждаме в съществуващите структури от дървен материал и да се питаме: Как можем да се поучим от миналото? Например, в началото на 20-ти век изработената от дървен материал плевня в семейната ферма на Вандербилт в щата Вермонт е била помещението с най-голям обем в Съединените щати! 37-метровата дървена църква „Св. Преображение“ в Русия, построена през 17-ти, век все още си стои! Когато започнахме ремонта на 100-годишна сграда в китайския квартал на Ванкувър, ние открихме, че всички стени са направени от “масивно дърво”, което е било обичайна практика по онова време. Видяхме, че можем да се поучим от други култури за нашите строителни практики и традиции, за подобряване на нашата собствена работа. И открихме, че можем да градим с дърво почти по същия начин, както е правено преди 500 години!“

 

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: