pixel

Ново решение за автоматизация на сградите пести ресурси

Thermokon

Dibag Industriebau AG построи търговски обект на площ от 41 000 m² в северната част на мюнхенския квартал Швабинг. Тук се намират индустриални гиганти като Siemens и Toyota, както и компании от автомобилния сектор и сектора на доставчиците. За енергийно ефективния си дизайн ансамбълът Швабинг Норд получава златен сертификат DGNB.

Dibag възлага на PKE Deutschland GmbH, специалист в областта на решенията за енергийно ефективна автоматизация на помещения и сгради, да внедри сградната автоматизация за Quartier 2. В съответствие със спецификациите на клиента, PKE се фокусира върху разработването на концепция, която пести ресурси и позволява офис пространството да се използва за различни цели и да може лесно да се препроектира по всяко време.

Радиосистемата позволява гъвкаво използване на пространството

За изпълнението PKE избра решения от Thermokon. В офисния и търговски комплекс Швабинг Норд се използват общо три решения на Thermokon, базирани на EnOcean. Концепцията за автоматизация на PKE предвижда цифровата сензорна технология на Thermokon да работи съвместно с две различни Direct-Digital-Control системи.

Thermokon

Надеждното измерване на действителната и зададената температура се осигурява от 180 стайни контролни устройства EasySens от тип SR07 P. Блокът за управление с потенциометър изпраща стойностите си към централната система за сградна автоматизация за по-нататъшна обработка и по този начин осигурява приятна температура. Този ефект се поддържа от 155 радиопревключвателя EasySens за управление на засенчването. В стаите са разположени още 200 радиопревключвателя EasySens за промяна състоянието на осветлението при необходимост.

Аналоговата сензорна технология на Thermokon допринася също и за ориентирана към нуждите автоматизация в сградния ансамбъл. Тук PKE избра сензори за измерване на температурата в отоплителните и вентилационни канали и за измерване на налягането. Различни монитори за конденз и термостати за защита от замръзване допълват цялостната концепция.

Старши мениджърът на проекта в PKE Холм Еберман също е доволен от решенията: „Тъй като не е необходимо окабеляване, EasySens позволява много бърз монтаж и пускане в експлоатация.“

Снимки: Thermokon

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: