pixel

Нови технологии за по-изразителна архитектура

Riccardo De Vecchi

Усъвършенстването на технологията за 3D принтиране напредва с безпрецедентни темпове, придружено от паралелно нарастване на изчислителната мощ за създаване на сложни геометрии.

Тази синергия има потенциала да предложи на архитектите безпрецедентно ниво на артистична свобода по отношение на сложните текстури, които могат да генерират, благодарение на забележително високата разделителна способност на технологията и възможностите за бързо производство.

Въпреки че в областта на 3D принтирането с висока резолюция сме свидетели на развитие под формата на прототипи, през изминалата година станахме свидетели на материализирането на архитектурни проекти, използващи технологията на ниво фасада. Студио RAP в Амстердам ефективно произвежда 3D-отпечатани модулни системи, които използват алгоритмично генерирани геометрии. Миналата година те завършиха „Ceramic House“ – бутиков магазин в Амстердам, изграден с помощта на 3D принтирани керамични плочки по поръчка, монтирани върху лазерно изрязана рамка от неръждаема стомана, като използваха алгоритмичен дизайн, вдъхновен от изкуството на тъкането.

Множество изследвания от ETH Цюрих са проучили потенциала на 3D принтирането при изработката на части с богати детайли, включително разработването на изключително декоративни бетонни колони и метални екрани. Традиционните строителни техники и занаятчийски умения също са използвани като вдъхновение за създаване на силно текстурирани 3D принтирани изделия, базирани на традиционни занаятчийски техники. Въпреки че голяма част от тестовете на технологията са свързани с оценка на нейните граници, все още остават отворени въпроси относно естетиката.

В прототипите, които изследват художествените възможности на тази технология, са някои от работите на Майкъл Хансмайер, а напоследък и на Бари Уорк. И двамата работят с компютърно генерирано, вдъхновено от природата изкуство.

Riccardo De Vecchi

Майкъл Хансмайер и Бенджамин Диленбургер пишат алгоритми, базирани на процеси, които наблюдават в природата; те създават невероятно сложни геометрии, които успяват да отпечатат на 3D принтер, сред които „Arabesque Wall“ и „Digital Grotesque II“. Произведенията на Бари Уорк, разработени с помощта на изкуствения интелект, имитират процесите на ерозия в природата, създавайки форми, които размиват границите между органичното и декоративното.

Внедряването на тези технологии в архитектурата е все още в начален етап. С напредването на технологиите за 3D принтиране и генериране на изображения неизбежно ще се появят въпроси за художествеността, декорацията и орнаментиката в архитектурата.

Ще се превърне ли това в място за повече архитектурни и артистични интердисциплинарни дейности? Дали това е възможност за архитектите да черпят вдъхновение от изкуството и скулптурата?

Наличието на свръхбърз софтуер за генериране на изображения и производствените възможности, които предоставя 3D принтирането, откриват пред архитектите нов свят за изследване – създават се нови възможности за творчество и иновации, както и възможност за придаване на по-изразителни текстури на нашата архитектура и градове.

Снимки: Riccardo De Vecchi

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: