pixel

Нов производствен процес за бетон от фин пясък

Multicon

Бетонът е най-широко използваният строителен материал в света, но за направата му е необходим пясък – ресурс, който става все по-оскъден. Нарастващото търсене, намаляващият капацитет за добив и високите емисии на въглеводород от производството на бетон създават все повече проблеми за промишлеността. Компанията Multicon има за цел да разреши този проблем и сега въвежда нов производствен процес, който използва фините пясъци, които преди това не са били подходящи за производство на бетон.

Multicon

Компанията представи процес на „трансформиране“ на неподходящ пустинен пясък в качествени бетонни агрегати. Новият процес превръща големи количества много фини пясъци в подходящи бетонни агрегати. Крайният продукт, според Multicon, е висококачествени, по-евтини, по-екологични, устойчиви и ориентирани към бъдещето материали. В процеса  пулверизиран продукт се гранулира с минерални свързващи вещества за образуване на устойчиви на налягане пелети. Тези гранули след това произвеждат висококачествени бетони, използвайки двойната високоскоростна двукомпонентна смесваща технология на компанията.

Multicon

Според Multicon новият процес позволява намаляване на цимента с 40% и допринася за значителни икономии на CO2 до 30%. Друго предимство на тази технология, според Multicon, е, че тя значително намалява производствените разходи за бетони – до 15% от разходите могат да бъдат спестени в сравнение с конвенционалните процеси.

За повече информация: Multicon

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: