pixel

Носителите на наградата „Ерих Менделсон“ 2023 за строителство с тухли

Erich-Mendelsohn

Те са избрани – носителите на тазгодишната награда „Ерих Менделсон“ за тухлена архитектура! Инициативата „Строителство с тухли“ обяви победителите на официалната церемония по връчването на наградите в Берлин. На всеки три години се връчва престижната награда, която за първи път носи името на значимия архитект на Ваймарската република Ерих Менделсон, известна преди това като награда „Фриц Хьогер“.

През тази година бяха наградени изключителни обекти от тухли и клинкер, които използват архитектурния потенциал на изпитания строителен материал.

За шестото издание на наградата за архитектура имаше почти 600 предложения от над 30 държави, от които журито трябваше да избере най-добрите. То се фокусира върху две области: социални жилища и саниране. Съответно за първи път съдиите връчиха три златни отличия в категорията „Жилищно строителство“: трите изключителни примера в три европейски града демонстрират по образцов начин как тухлата създава жилищни пространства със смисъл и характер.

Erich-Mendelsohn

Победител Гран При – винарска изба Clos Pachem в Граталопс от Harquitectes, Барселона в категорията Офис и търговски сгради.

Изявление на журито: Чрез иновативното използване на традиционни строителни материали е реализиран проект за реконструкция, който се вписва естетически в историческия контекст и същевременно отговаря на високите технически изисквания на винарната.

Златен приз по категории

Обществени сгради, отдих и спорт – Централни градини Jojutla от Estudio MMX, Мексико Сити. Изявление на журито: Площадът, проектиран с поразителни тухлени арки, е израз на регионалното майсторство, предлага на гражданите място за срещи и оставя достатъчно пространство за флората и фауната.

Еднофамилна къща / двуфамилна къща – Blockmakers Arms в Лондон от Erbar Mattes. Изявление на журито: Новите пристройки са изградени от ръчно изработени сиво-кафяви тухли и допълват овехтялата тухлена зидария от 19 век, без да се конкурират с богато украсената фасада на съществуващата сграда.

Жилищно строителство/многоетажно строителство – Социален атриум в Барселона от Peris +Toral Arquitects. Изявление на журито: Новите места за социално взаимодействие като централния биоклиматичен атриум, както и изключителното уплътняване на градското пространство характеризират този проект.

Quartier Heidestraße Core в Берлин от RobertNeun Architekten. Изявление на журито: На мястото, където някога са се издигали железопътни и инфраструктурни сгради, сега кварталът Heidestrasse Core в западната част на Europacity поставя начало на промяна на парадигмата.

Erich-Mendelsohn

Жилищни и търговски сгради – Gleistribüne в Цюрих от Esch Sintzel, Архитекти ETH BSA SIA. Изявление на журито: Централната жп гара на Цюрих е впечатляващ пример за това как изоставените железопътни линии може да бъде превърнати в привлекателно обитаемо пространство.

Саниране – Театър в Domain De Hoge Rielen в Кастерли от dmvA, Mechelen. Изявление на журито: В Theatre at Domain De Hoge Rielen тухлата запазва миналото на сградата и в същото време добавя нова глава към нейната история.

Нов проект – Luise 19E във Вердер от undjurekbüggen, Берлин. Изявление на журито: Luise 19E всъщност е трябвало да бъде разрушена. Въпреки това е създадена една нова къща с тухлите, получени от старата постройка.

Снимки: Jesus Granada

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: