pixel

Дисислава Терзиева спира строежите в Царево

terzieva

Министерството на регионалното развитие и министерството на околната среда и водите започват проектиране на изменение на Общия устройствен план на Царево за цялата територия на Общината и екологична оценка към него.

Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пред БНТ. Освен събитията по казуса „Странджа“, Терзиева обяви и новият приоритет на министерството – борбата с безводието.

„Заданието за Странджа е вече готово, съгласувано е с министерството на околната среда и това на културата. Има някои допълнителни неща, които трябва да се отразят в заданието и днес ще подпиша заповед, с която ще разреша започването на проектиране на изменение на Общия устройствен план на Царево за цялата територия на общината“, обяви министър Терзиева.

„Започваме проект за изменение, която включва тази екологична оценка, защото не знам дали гражданите разбраха, че екологичната оценка се възлага заедно с проектирането на изменението. И за да може ние да имаме екологична цялостна оценка с министъра на околната среда взехме общо решение да възложиме цялостно решение на този план, а не частично, както аз обявих миналата седмица“, добави министърът на регионалното развитие.

Десислава Терзиева не се ангажира с конкретен срок, в който това да се случи, но заяви, че се надява да се вместят в разумни срокове, но не по-малко от една-две години.

Министерството на регионалното развитие е сред първенците по сума от фонд региони. По него са заделени близо 20 млн. лева.

„Нашите пари ще разходим по една специална програма, която е нова политика на нашето министерство, свързана с борбата с безводието. Нашата програма беше много по-амбициозна – за над 35 млн. лева, но в рамките на бюджетните възможности в момента в рамките на тази програма 20 млн. за мен са една първа стъпка за реализиране на тази наша нова политика“, обясни Терзиева.

Тази политика ще бъде насочена предимно в тези населени места, които имат най-неотложна нужда, обяви още министърът. До края на другата седмица ще имам по-голяма яснота, а програмата ще бъде качена на сайта, „за да знаят всички къде ще отидат парите“.

Терзиева категорично отрече при разпределението на парите по регионите да има партийно влияние.

„Картата на инвестиционната програма на правителството е качена в сайта на министерството на финансите и всички може да видите, че инвестициите са равномерно разпределени по регионите. Основните условия, на които трябваше да отговарят проектите, е разбира се проект на готовност от една страна и от друга страна да довеждат до икономически растеж тяхната реализация, и създаване на работни места“, заяви Десислава Терзиева.

Тя заяви, че всички 20 млн. лева ще отидат за ВиК и по-специално за тази програма, защото е нова политика на правителството.

„Досега нито един лев не е бил изразходван от години наред за ВиК съоръженията. През 2009 година са били спрени много проекти, които са били почнати и 2009 и 2010 година са били абсолютно спрени без никакво правно основание“, коментира министърът на регионалното развитие.

„Стартирахме реформа във ВиК сектора, трябва много спешно да се опубличат съоръженията и да станат публична общинска и публична държавна собственост, за да можем наистина да започнем да реализираме тази реформа и правилното управление на тези съоръжения. Защо – защото по оперативна програма околна среда през следващия програмен период ще се разходят доста средства и трябва да има конкретни бенифициенти – не само общините, конкретните водни асоциации или ВиК – това ще преценим според това, което се договорим с ЕК, за да може наистина да се усвоят средства през следващия програмен период“, заяви Десислава Терзиева.

Тя обяви, че тази година за първи път са заделени 23 милиона бюджетни средства, за да започе изграждане на няколко язовира – язовир Пловдивци в Рудозем, язовир Луда Яна в Панагюрище, проектиране на язовир Нейковци и рехабилитация на язовир Студена и изграждане на пречиствателна станция там.

Изтотчник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: