pixel

Несебър се вдигна в защита на последните си дюни

nesebur

Хората в Несебър готови на бунт, за да спасят малкото останали дюни. Недоволството на местните е провокирано от нов строеж върху защитените пясъци. В същото време, национално проучване показва, че 2/3 от хората са против застрояването.

Презастрояването и изсичането на горите са посочени като основните проблеми на природата. 77 на сто от анкетираните не желаят да се строи повече нито по крайбрежието, нито в планината.

В същото време, над 60 на сто от хората смятат, че опазването на природата не само не пречи, а дори подпомага икономическото развитие, с други думи – защитената природа носи повече дивиденти.

Друг интересен извод от проучването, направено по поръчка на една от най-големите международни екоорганизации, е, че при унищожаване на природата, хората имат най-голямо доверие и очакват помощ именно от еколози и учени. Държавата попада чак на четвърто място, със сравнително нисък процент на доверие и очаквания, следвана от бизнеса и от политическите партии.

„Дюнегейт” без дюни

На метри от принудително спрения за втори път „Дюнигейт“, багер влезе в пясъците. Земята под полуразрушените бараки на бившия старозагорски лагер е заприличала на бунище. За хората в Несебър скандалната заменка, при която срещу горски фонд в Тетевен фирма от Стара Загора получи апетитния парцел на морето, от години е трън в очите.

„Видно, че все пак се копае. Мотивът е, че ще се прави ограда. Да, вярно е, че теренът е в абсолютно неугледно състояние и би следвало да се поддържа. Но изграждането на огради е първа стъпка към реализирането на бъдещо строителство“, казва бившият общински съветник от Несебър Атанас Терзиев.

Въпреки действащия мораториум, Общинският съвет в Несебър е одобрил устройствения план за 50-те декара, в който дюните липсват. В старите лесоустройствени проекти обаче част от защитените местообитания фигурират.

Опитахме се да разберем дали общината е издала разрешително за строеж на бъдещия нов квартал върху дюни, но не получихме достъп до кмета и главния архитект. А хората в Несебър отдавна нямат доверие в местната власт.

„Общината е част от тази сделка. Тя е органът, който я узаконява“, казва Ивайло Ляхович от сдружение „Старият Несебър”.

Ние ги спираме, те ги пускат

От екоинспекцията в Бургас обясниха, че строежът е спрян за две години, защото попада в защитена зона „Ахелой – Равда – Несебър“, въпреки че тя де факто не е обявена като такава. „Забраната важи за имоти, които са описани в заповедта от 19 февруари… Нямат основание да се притесняват, заповедта ще бъде спазена и ние сме органът, който ще контролираме това“, посочи Станимир Цаков – началник-отдел „ОВОС“ в бургаската екоинспекция.

Запор е наложен на над 30 строежа в местността, или близо 1000 декара. Във всеки от тях са открити дюни.

Източник: btv

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: