Институт по изкуствата в САЩ пести 3,7 млн. литра вода на година

voda

140-акровият кампус на института „Кларк“ в САЩ е претърпял сериозна модернизация, която е постигнала забележителен успех от гледна точка на екологията: сградата пести по 3,7 милиона литра вода на година! Чрез координирани действия и цялостна визия за новите функции на сградата архитектите са постигнали значителни спестявания и на енергия, и на вода, в резултат на което институтът е готов за сребърна LEED сертификация.

voda

Институтът по изкуствата „Стърлинг и Франсин Кларк“, известен като „Кларк“, първоначално е открит през 1955 г. в Уилямстаун, Масачузетс. През годините музеят е разширен, към него е добавен включва изследователски център и няколко други звена. Наскоро институтът претърпя основен ремонт и разширение.

Работейки в единомислие, сплотеният проектантски екип е създал единна стратегия за устойчиво развитие, за да се намали потреблението на енергия и вода. Новият център „Кларк“ ще се стреми към LEED сребърен сертификат и има зелени покриви, регулируеми осветителни системи, рециклирани материали, както и геотермално отопление и охлаждане, съобщават greentech.bg. Дъждовната вода се събира из целия кампус и след това се съхраняват в резервоари за напояване, за промиване на тоалетните и за охлаждане. Отточните води и дъждовните се използват за поливане и на практика нито една капка не се похабява. Изчисленията показват, че след промените институтът спестява 1 милион галона вода годишно, което прави 3,78 милиона литра!

voda

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: