Небостъргачите са отново на мода

небостъргач

Източник: fakti.bg

Над 600 небостъргача, чиято височина надвишава 200 метра (около 60 етажа), към момента са или на етап строителство, или на етап проект по целия свят. Това ще позволи през следващите 10 години двойно да се увеличи броят на високите сгради в световен мащаб, което е белег, че световната икономика бавно се възстановява, обясняват анализатори.

Leadenhall ще е втората по височина сграда в Лондонското Сити. Строителството на 48-етажната сграда ще бъде завършено през 2014 г. Тя ще привлича погледите на местното население и туристи не само с големината си, но и със странния цвят на фасадата, който според някой, прилича на тенекия от сирене.

Един от грандиозните проекти е кулата Kingdom Tower. Тя ще се намира в Джида (Саудитска Арабия), а височината й е се предвижда да бъде 1000 метра. Очаква се да отвори врати през 2020 г.

Когато става дума за небостъргачи няма как да не се спомене Дубай. През 2012 г. там бяха пуснати в експлоатация три от четирите най-високи сгради появили се на планетата през изминалата година. Сред тях беше 413-метровата Princess Tower (най-високата жилищна сграда в света). През 2016 г. там се очаква да бъде готов небостъргачът Damac Residenze, чиято височина ще е 335 метра.

Не само в Близкият Изток се строят ударно високи сгради. Китай не отстъпва по темп на реализиране на подобни проекти. Четирите от най-високи постройки в света са в етап на строеж. Сред тях е 660-метровия Ping An Finance Center в град Шънчжън.

Ню Йорк също успява да се нареди сред градовете, в които се строят м сгради в света. Единият от проектите е One World Trade Center, чиято височина е 541 метра.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: