pixel

Нанков обеща 30 км от АМ ”Струма” предсрочно

Магистрала „Струма“ ще бъде завършена през есента на 2018 година – без участъка в Кресненското дефиле и тунела „Железница“. Това обяви пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че паралелно с това се разработват тръжните процедури по тунела „Железница“.

По думите на министър Нанков, правителството планира и разширяване на магистрала „Тракия“ в участъка София – Пловдив, откъдето само за едно денонощие по Коледните празници 30 000 автомобила са напуснали София.

По предписание на Европейската комисия ще се ремонтират и всички опасни тунели по магистралите – „Ечемишка“, „Топли дол“ и „Траянови врата“.

Министър Николай Нанков е убеден, че 2018 година ще бъде освен годината на толтаксите, а и на магистрала „Хемус“, тъй като ще стартира реалното, физическо изпълнение на 26 км от магистралата – от западна страна на Ябланица до пътен възел Боаза, до Тетевенския разклон.

„Проектираме още 50 км и ще стартираме с тръжните процедури за избор на изпълнители до разклона за Плевен и от източната страна – от Белокопитово до Бухово са още 16 км. Стартираме с реалното строителство през 2018 година“, уточни министър Нанков.

Относно винетките министърът на регионалното развитие каза, че през 2019 г. за леките автомобили винетките трябва да станат електронни, а за ТИР-овете над 3,5 т. ще бъдат въведени толтакси.

„Това беше основната логика между другото – освен повечето приходи в бюджета, да обърнем модела и да го направим справедлив и честен за всички български граждани. Да намерим баланс между бизнеса и между обществения интерес, тъй като няма друга страна в Европа, в която пътният сектор да се издържа от собствениците и ползвателите на леки автомобили“, обясни министър Николай Нанков

„По Програмата за енергийна ефективност до момента са санирани 996 сгради, одобрени са още 2022, но има 80 сигнала за нередности“, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: