pixel

Новата телевизионна и радио кула на Истанбул е почти завършена

IstanbulTVtower

Емблематичната телевизионна и радио кула на студиото Melike Altınışık Architects Çamlıca е почти готова. 369-метровата нова телекомуникационна кула в Истанбул ще бъде нова забележителност, която ще се вижда отдалеч.

IstanbulTVtower

С футуристичната си форма и въплъщение, съчетаващо се в силуета на града, кулата се очаква да бъде истински акцент на хоризонта на космополитния град. Тя ще замести няколко остарели структури, които в момента се използват и ще обединява приблизително 125 излъчващи предаватели в една структура.

IstanbulTVtower

Кулата ще разполага с двуетажен ресторант и наблюдателна площадка с изглед към Истанбул, от Азия до Европа. Вътре са проектирани още и обществено фоайе, кафене, изложбени и медийно-технологични зони. Дизайнът на Altınışık съчетава математически приложения с формата, за да създаде тази елегантност и иновативна концепция, която позволява обитаеми пространства да бъдат прикрепени към цялото ядро на кулата. Проектът цели да символизира растежа на мегаполиса на Истанбул.

IstanbulTVtower

Площадката за наблюдение на 13 нива ще предлага 360-градусови гледки над града. Панорамните асансьори, които се издигат от двете страни на сградата, са проектирани като архитектурни елементи, които захранват и разделят монолитното тяло.

IstanbulTVtower

Кулата е покрита със 145-метрова стоманена мачта, поддържана от 203-метрово бетонно ядро, което към началото на април е достигнало общата височина на строителството от 369 метра (589 метра надморска височина). Докато тестовете на вятъра са използвани за потвърждаване на цялостната стабилност на монументалната структура, те също са полезни и за разработването на уникалния фасаден дизайн и оптимизирането на това как натоварването на сградната обвивка ще въздейства върху бетонното ядро.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: