pixel

Най-смелите дизайни на музеи през 2020 г.

Музей на императорската пещ, Китай

Музей на императорската пещ, Китай
Архитект: Studio Zhu-Pei
Очаквана дата на завършване: Отворен 2020 г.
Тайна съставка: Може да е малко шокиращо, че Музеят на императорската пещ всъщност е проектиран да изглежда като… пещ. Музеят се състои от повече от шест конструкции, изградени от рециклирани тухли от пещ, които включват капандури, вдъхновени от димните дупки на истински пещи.

Музей за наука и технологии в Шенжен, Китай

Природонаучен музей в Шенжен

Архитект: Zaha Hadid Architects
Очаквана дата на завършване: края на 2023 г.
Тайната съставка: В допълнение към използването на екологичен дизайн и материали, архитектите разработиха U-образен план, осигуряващ интуитивна ориентация и навигация.

Музей Калуст Гюлбенкян, Лисабон, Португалия

kuma

Архитект: Kengo Kuma and Associates + Vladimir Djurovic
Очаквана дата на завършване: 2022 г.
Тайната съставка: Извитата конструкция на свода е част от плана на архитектите за по-добро интегриране на съществуващата структура на музея с околните градини, които ще бъдат разширени.

Китът, Арктически кръг, Норвегия

Dorte Mandrup

Архитект: Dorte Mandrup
Очаквана дата на завършване: юни 2023 г.
Тайната съставка: След като победи 37 състезатели в конкурс за дизайн, Mandrup бе избрана заради минимално инвазивния си дизайн, който се слива с естествения пейзаж.

Национален музей на медала на честта, Арлингтън, Тексас, САЩ

Национален музей на медала на честта

Архитект: Rafael Viñoly Architects
Очаквана дата на завършване: 2024 г.
Тайната съставка: Използването на стомана и повдигане на конструкцията. Според Rafael Viñoly Architects повдигането на  тежестта припомня тежестите, пред които са изправени въоръжените сили. Блокът ще бъде облечен в стомана, тъй като „здравината на стоманата, закалена в огън, е сходна със силата на нашите въоръжени сили, която е изкована в разгара на битката“.

Docking the Amsterdam, Холандия

Docking the Amsterdam

Архитект: ZJA
Очаквана дата на завършване: Неизвестна
Тайната съставка: Музеят ще бъде построен около останките на корабокрушение на 271 години, които ще бъдат върнати от Ламанша обратно в Амстердам. Посетителите ще могат да видят руините на кораба от всички ъгли.

Природонаучен музей в Шенжен, Китай

Природонаучен музей в Шенжен

Архитект: B + H Architects, 3XN и Zhubo Design
Очаквана дата на завършване: Неизвестна
Тайната съставка: Сградата е проектирана с извит и криволичещ дизайн, така че да напомня течаща река.

Вълната, Тиендзин, Китай

китът

Архитект: Lacime Architects
Очаквана дата на завършване: Отворен 2020 г.
Тайната съставка: Художествената галерия е проектирана да изглежда като гигантска вълна, а хилядите алуминиеви плочки, използвани в строежа, имитират набраздена от вълни водна повърхност.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: