pixel

Най-грандиозните стъклени мостове в света

GlassBridge

Гарантирано тези модерни съоръжения не за хора със слаби сърца: стъклените мостове не само олицетворяват инженерната елегантност, но и предлагат на посетителите специални, силни усещания.

Висящ мост на Hunerkogel

GlassBridge
Един от най-грандиозните мостови проекти в Европа е реализиран в Австрия. Подът обаче е направен от решетъчни плочи вместо от стъкло, но ефектът е подобен.

Разбира се, такива мостове има по целия свят, но най-забележителните подобни конструкции са безспорно в Китай. Понастоящем там са отбелязани най-високите и най-дългите стъклени мостове на нашата планета. Доскоро този рекорд държеше един мост, който беше открит през 2016 година, но към днешна дата друга стъклена конструкция е счупила рекорда за дължина.

Най-дългият стъклен мост в света

GlassBridge

Той свързва две скали и минава над половин километър терен. Новият стъклен мост е дълъг 518 метра и се намира на повече от 100 метра над земята. Той е разположен в източната китайска провинция Дзянсу в световния приключенски парк Huaxi. Отделните подови плочи са изработени от 35 мм дебело стъкло. Всеки от тези елементи трябва да може да понася товари до 4.7 тона. Следователно е възможно върху мостът да се намират около 2600 души едновременно. За да бъде преживяването незабравимо подът на съоръжението специален ефект – стъклата под краката на туристите визуално образуват пукнатини и това е съпроводено от съвпадащ звук от разбиващо се стъкло.

Най-високият стъклен мост в света

GlassBridge

Само през 2016 г. бе открит друг стъклен мост, който вече загуби рекорда на най-дългия стъклен мост в света. Но той все пак остава водещ в категорията като най-високият стъклен мост в света. Той се простира в национален парк в южната китайска провинция Хунан. Става дума за стъкления мост Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge. Висящата конструкция е дълга 430 метра и се издига на невероятните 300 метра над земята. Дъното на моста се състои от 99 прозрачни стъклени елемента, всеки 6 метра широк.

Докато Китай е безспорен световен рекорд за най-впечатляващите стъклени мостове, има и някои атракции в Европа, които могат да причинят треперене на колене, когато гледате надолу. Въпреки че Европа не може да се конкурира със структури като мостовете от стъкло в Китай, тя въпреки това предлага някои впечатляващи съоръжения.

Най-висок висящ мост в Алпите

GlassBridge

Въпреки че подът не е стъклен, мостът все пак може да бъде очарование за авантюристите и любителите на адреналина. Най-високото „мостче“ на Австрия в Алпите е снабдено с решетки, които позволяват на посетителя да погледне надолу около 400 метра. Той е дълъг 100 метра и широк 1 метър. Висящата конструкция е предназначена за скорости на вятъра до 250 км/ч и може да понесе товари до 750 кг на квадратен метър. По време на строителството са обработени общо 30 000 отделни части и 63 тона стомана. Любопитно е, че в края на съоръжението няма нищо – само една стъклена платформа, достъпна през 14 малки стъпала, откъдето туристите могат да се насладят на 360° панорама.

.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: