pixel

Най-голямата покривна слънчева инсталация в Южна Корея е върху фабрика на Hyundai

фотоволтаици

Източник: greentech.bg

Hyundai обяви, че ще построи фотоволтаичен масив, който ще бъде най-голямата слънчева покривна инсталация в Южна Корея. Тя ще се намира на покрива на фабриката „Асан“ близо до западното крайбрежие на страната.

Цифрите за проекта говорят сами по себе си: става дума за 40 000 соларни фотоволтаични модули, 213 000 квадратни метра, което е 68% от общата площ на покрива, максималната мощност е 10 мегавата, а годишното производство се оценява на 11,5 милиона квтч. Това е достатъчно да захрани 3200 домакинства.

Заводът „Асан“ произвежда моделите Hybrid Sonata, както и Sonata и Grandeur (маркетиран под името Azera на някои пазари).

„За да произведе същото количество електроенергия – 11,5 милиона киловатчаса – една термоелектрическа електроцентрала отделя 5600 тона въглероден двуокис – емисии, които могат да бъдат предотвратени чрез използването на фотоволтаична централа. Спестяването на 5 600 тона емисии на въглероден двуокис е еквивалентно на ефекта от засаждането на 1 120 000 борови дървета върху околната среда“, пише Hyundai.

Hyundai определено е поела в много добра посока, като се има предвид, че най-доброто място за фотоволтаиците е именно покривното пространство. Огромните индустриални покриви, които са иначе неизползваеми, могат да се „пекат“ цял ден на слънце и в съчетание с падането на цените на соларните модули това е чудесен източник на екологично чиста електроенергия.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: