pixel

Над 80 рисувани керамични изделия и пластики създадоха студентите от НБУ

Ideal Standard

За девета година студенти от специалност „Керамика и порцелан. Дигитални форми” на Нов Български Университет проведоха петдневен творчески стаж в завода за производство на санитарна керамика на „Идеал Стандарт – Видима”.

В рамките на една седмица от 14 до 18 февруари 2022 г. 80 керамични изделия се превърнаха в произведения на изкуството. Стажантите работиха активно, като експериментираха с разнообразни артистични техники, съчетавайки подглазурни и надглазурни декорации.

Ideal Standard

По време на стажа си студентите имаха възможност да се запознаят отблизо с производствените процеси при спазване на всички правила за безопасност и здраве, въведени във връзка с пандемията от Covid-19.  Голямо впечатление на гостите направиха инсталираните в завода нови роботизирани клетки, както и нововъведените транспортиращи роботи, роботите за допълнителни операции и манипулатори за пренасяне на изделията. Димитър Петров, преподавател по технология на керамичното производство в Нов Български Университет, коментира методите за създаване на гипсови калъпи в завода и показа на студентите различни подходи за прехвърляне на изображения и създаване на отпечатък.

Ideal Standard

„Две институции в България са велики и съм ги признала като 100%, случващи всичко най-положително – това е Нов Български Университет и заводът за санитарна керамика на „Идеал Стандарт – Видима”, заяви проф. Моника Попова, ръководител на стажа. Тя подчерта значимостта на практикума за студентите и удовлетворението си от дългогодишната съвместна работа. “Другото магично нещо е, че тук ставаме семейство! Благодаря на директора на завода Валентин Ганев и на Светла Георгиева – нашия идеален, но нестандартен ангел!”

Ideal Standard

За Алина Папазова, преподавател и докторант в специалност „Керамика и порцелан”, стажът в Севлиево е специално преживяване: „Много малко хора са привилегировани да усетят такъв тип форма и да могат да работят върху нея. Освен това е изключително ценно работният процес в завода да се види от всеки, който се занимава с керамика. Това е един фундаментален процес, с който ние не можем да се сблъскаме по друг начин и е изключителен фактът, че заводът ни предоставя тази възможност.”

След трансформацията в пещите на завода, пластиките ще бъдат представени първо в завода за керамика, а по-късно и в изложбените пространства на Нов Български Университет в гр. София, отворени за всички посетители на университета.

Идеал Стандарт - Видима

Ideal Standard предлага цялостни решения за баня, които са „Вдъхновени от реалния живот”. Като водеща марка с иновативен и дизайнерски подход към създаването на решения за баня, Ideal Standard се стреми да създава продукти, които съчетават функционалното и техническо познание с дълбокото разбиране за интимната, лична роля, която банята играе в живота на всеки от нас.

Прочетете също: