Най-големият дървен небостъргач в света се издига в Норвегия

Най-големият дървен небостъргач в света се намира на около 100 километра северно от Осло в Норвегия. Сградата от дърво е модерна и екологична. Норвегия показа, че е добро място за нещо повече от хижи и вили за уикенда. Този дървен небостъргач се издига на 85 метра в небето.

Архитектът Артър Бъчард споделя: „Аз съм на 70 години и Брумендал е моят дом. Построих тази дървена сграда заради внуците си. И смятам, че това е пример за целия свят как да правиш нещата различно и как да мислиш различно. Постройката е символ на това, което може да се направи от дърво – сложни сгради. Тук CO2 е с 60% по-нисък, отколкото в стоманата и бетона. И най-вече, дървото ви въздейства, дървото е живо, стоманата и бетонът са мъртви.”

Wood-Hotel

Кари Либерг, управител на хотел Wood в Брумендал споделя: „Обичам всички тези естествени материали, въздухът е по-свеж, а също и звукът. Тук акустиката е добра за работа. Освен това тази сграда е по-безопасна при пожар от стоманата и бетона.“

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: