pixel

Над 50% от необходимия ни ток до 2050-а може да бъде осигурен от слънчева енергия

energia

Различните форми на слънчева енергия могат да осигурят повече от половината от електроенергията в световен мащаб до 2050 г. Това съобщават от българския офис на международната екоорганизация „Грийнпийс“, цитирайки нова публикация на Международната агенция по енергетика.

Слънчевата и вятърна технологии вече представляват една трета от всички нови електроцентрали в света, построени през 2011 г., 2012 г. и 2013 г., пише в съобщението. От „Грийнпийс“ приветстват заключение от изследването на МАЕ, че слънчевата енергия ще бъде доминираща форма за производство на енергия в следващите 35 години.

Проучването на МАЕ се фокусира върху технологии за производството на електроенергия и техния бъдещ технологичен потенциал. Само слънчевите фотоволтаични панели могат да предоставят около 16 на сто от световното търсене на електроенергия с обща инсталирана мощност от 4600 гигавата, посочват от екоорганизацията, съобщават 24chasa.bg.

Постепенното премахване от експлоатация на изкопаемите и ядрени горива е екологична и икономическа необходимост, а не тежест, коментира Теодора Стоянова от българския офис на „Грийнпийс“, цитирана в съобщението. По думите й развитието на възобновяемите енергийни технологии ги прави все по-рентабилна инвестиция.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: