Мост от 3D принтера на Заха Хадид

betonenmost

На архитектурното биенале във Венеция през 2021 г. бе представен рециклируем мост, изработен от 3D принтер. Сега структурата е в краткия списък на наградите AJ100 Awards 2022 в новата категория „Иновация на годината“.

Венеция е известна с мостовете си. За последното архитектурно биенале на града-лагуна бе предоставен бетонен мост от 3D принтер. Проектът е разработен от изследователския отдел на Zaha Hadid Architects съвместно с Block Research Group (BRG) на Техническия университет Цюрих. Двете институции демонстрираха, че 3D принтирането може да се използва за изграждане на носещи бетонни конструкции, за които са необходими по-малко материали – без армировъчна стомана или хоросан. Така се свежда до минимум въздействието върху околната среда по време на строителството. Изследователите са изчислили, че тази система използва само 30% от обема на цимента и само 10% от необходимата стомана в сравнение с конвенционална плоска стоманобетонна плоча.

betonenmost

За конструкционния потенциал на 3D принтирането

Мостът с размери 12 на 16 метра, изработен от 3D принтера, подчертава и строителния потенциал на технологията за бетонни конструкции. Благодарение на геометричната си форма мостът е изключително стабилен: конструкцията се състои от индивидуално произведени бетонни блокове. Както и при старите каменни мостове, те образуват арки. Така силите въздействат върху опорите, които са укрепени в земята. По този начин градивните елементи се стабилизират чрез геометрията на структурата – принцип, който е бил известен още на древните римляни.

Мостът от 3D принтера не се нуждае от армировъчна стомана

Видът на бетонния 3D печат, който експертите разработиха съвместно с базираната в Инсбрук компания Incremental3D, е иновативен. Бетонът не се полага хоризонтално, както обикновено, а под много специфичен ъгъл, така че да застане точно под прав ъгъл спрямо силите на натиск. Този процес също така стабилизира близо 500-те отделни компресионни слоя в градивните блокове. Между другото, раираната му структура дава името на моста Striatus (от латински – набразден, оребрен, раиран). За моста от 3D принтера е използвано двукомпонентно (2К) бетонно мастило, за да се отпечатат неравномерни и непаралелни слоеве. Бетонът за 3D принтера е разработен от фирмата Holcim специално за тази цел.

betonenmost

Съчетаване на традиционната зидария с дигитално бетонно строителство

Отделните части на моста от 3D принтера са оформени и подготвени в лабораторията, след което са сглобени на място без хоросан. По този начин конструкцията може да се демонтира по всяко време и да се изгради отново на друго място или да се рециклира. Всички материали са сухи, без свързващи вещества, така че могат да се разделят и използват отново и отново. С тази прецизна форма на 3D принтиране на бетон може да се съчетаят принципите на традиционното строителство на сводове с дигиталното строителство на бетон и да се използва материал само там, където той е структурно необходим.

Компания Holcim е представена на българския пазар от Holcim България.

Снимки: Naaro

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: