pixel

Морските имотни империи

stroeji

Близо половината от новопостроените жилища в България през последните 8-10 години са в и около градовете Варна и Бургас, показват данните на НСИ. Този период включва не само строителния бум, а и времето на кризата, когато навсякъде броят на новопостроените и пуснати в експлоатация жилища значително спадна.

За тези години в страната са построени 125 000 нови жилища, като близо 60 000 от тях са на територията по морето. Сериозна част от тези апартаменти се падат на т.нар. ваканционни имоти, чийто точен брой е невъзможно да се изчисли, но се допуска, че те са над 25-30 хиляди.

Бургас е първенец по брой построени имоти, като там са съсредоточени 28% от всички нови жилища в България в посочения период.

Лидерството му продължава и в годините на кризата, когато Бургас често оставаше единственият от големите градове с реален ръст на новопостроените жилища. Според данните на НСИ Варна е на второ място, а столицата е чак на трето.

От 350 до 1000 евро за квадрат

Варна и Бургас не са населени места, в които жилищата се търгуват в строго определени тесни ценови граници. Разнообразието е твърде голямо. В Бургас могат да се намерят и много евтини жилища, например в квартал „Меден рудник“ имоти в строеж, но с издаден акт 15, могат да се купят и за 350 евро на квадратен метър, а готовите панелни апартаменти – съвсем малко по-скъпо.

Но от друга страна в квартал „Лазур“ или в идеалния център на града почти не може да се намери апартамент, чиято цена да е под 700-800 евро на квадратен метър.

Във Варна разнообразието е още по-голямо, въпреки че най-евтините жилища там са малко по-скъпи.

А офертите за апартаменти в близост до Морската градина твърдо държат цена от над 1000 евро на квадрат. В този район се продават и апартаменти, за които купувачите искат по над 500 000 евро, особено ако става въпрос за мезонет, голямо жилище или за гледка към морето.

Според най-големите сайтове за продажба на имоти цените в широкия център на Бургас са около 600 евро на квадратен метър, докато в идеалния център се колебаят около 750 евро но достигат и до 850 евро, в зависимост от това дали са старо, или ново строителство.

Но най-скъпият бургаски квартал е „Лазур“, разпрострял се около Морската градина, където основната чат от построените блокове е от 60-те и 70-те години на миналия век, но зелените площи са напълно запазени и поддържани. Там цените на старото строителство са около 760 евро на квадратен метър, а на новото надхвърлят 800-810 евро.

Във Варна най-евтино жилище може да се купи във „Владиславово“ или в района на Колхозен пазар, където цените са около 500-550 евро за квадрат. На другия полюс са имотите в Гръцката махала и в идеалния център, където цените се колебаят около 1000 евро на квадрат и могат да са по-ниски, само ако става въпрос за все още непусната в експлоатация сграда.

За около 800-850 евро на квадрат може да се намери старо строителство в „Лятно кино“, „Тракия“ и „Бриз“, а при още по-нисък бюджет – около 700-750 евро, трябва да се търси в квартали като „Левски“, „Виница“, „Победа“, „Изгрев“, „Пирин“ и др. Най-евтиното ново строителство във Варна е във „Военна болница“ и „Цветен“ – около 500-550 евро за кв.м.

Особености на пазарите

През последните години Бургас видимо е градът, който се благоустроява повече, отколкото Варна и цените на имотите в него все повече се добижават до тези в морската столица. Но все пак Варна все още има по-добър имидж и съответно цените там са малко по-високи. Обяснението на това може да се търси в няколко посоки.

„Към Варна има голяма миграция от близко разположени населени места от вътрешността на страната: Търговищко, Добричко, Шуменско, Силистренско. Населението в тях търси работа и по-високи доходи във Варна, което неминуемо оказва натиск върху имотния пазар и държи цените там по-високи“, коментира пред „Труд“ Добромир Ганев, собственик на една от големите агенции в региона – „Форос“.

Според него, въпреки че в Сливен и Ямбол също има икономически проблеми, далеч по-малко хора от тези населени места търсят препитание в Бургас. Там има по-голямо присъствие на руски купувачи, отколкото във Варна, но все пак техният брой не може да се сравнява с българите, които Варна привлича.

Другата особеност на имотния пазар в тези два града е, че те доста се различават по възможностите за застрояване. Не е чудно, че в Бургас се строи повече, тъй като релефът го позволява. Дори по някакъв начин свободните терени в града да свършат, за ново строителство все още има възможности в близко разположени населени места като Поморие, Созопол и др.

На север нещата в това отношение са доста по-сложни. Голямо плато и свлачищните процеси ограничават строителството в северната част на Варна, а и около града почти не останаха свободни терени. В самата Варна има и цял жилищен комплекс, в който е забранено да се строи – „Чайка“.

Ганев смята, че с течение на времето цените в Бургас се повече ще доближават варненските, но това ще става постепенно.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: