Монументът пред НДК е построен с 12 дефекта

pametnik

Паметникът „1300 г. България“ до НДК е построен с 12 дефекта, а пускането му в експлоатация през 1981 г. е подписано с особено мнение. Това става ясно от строителните книжа.

В особеното мнение на шефа на тогавашния Стопански комбинат за строителни облицовки пише, че са допуснати пропуски в строителството, производството и проектирането.

Приемателната комисия, която издава акт 16 на паметника, също признава за сериозни дефекти и дава срок до 8.9.1982 г. да бъдат отстранени. Това обаче не се случва.

Комисията по култура вчера гласува той да бъде демонтиран и на мястото му да се възстанови мемориалът на Първи и Шести софийски пехотен полк. Предложението е с вносители от ГЕРБ и ДСБ.
Съветниците от БСП бяха против.

Столичният общински съвет ще реши утре съдбата на монумента. Евентуалният демонтаж се планира за пролетта.

От доклада на общината става ясно, че тепърва ще се търси място, където да се поставят скулптурните елементи от паметника „1300 години България“. Една от идеите е да се постави в Южния парк. Докато се вземе решение, монумента ще се съхраня в Музея за история на София.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: