pixel

Модернизират румънските железници с 638 милиона евро

vlak

Румънските железници ще бъдат модернизирани с инвестиция от 638 милиона евро.

Консорциум, състоящ се от френската компания Alstom, гръцката Aktor и румънските фирми Arcada и Euroconstruct Trading’98, спечели търга в северната ни съседка за модернизация на железопътната инфраструктура.

Офертата на обединението е в размер на 2,72 милиарда леи (638 милиона долара, 573 милиона евро). Това заяви румънският оператор на железопътна инфраструктура CFR.

От всички средства над 80% ще отидат за рехабилитацията на 28,2 километра от железопътната линия между Апата и Ката, част от участъка Брашов – Сигишоара. Тези пари ще бъдат осигурени от средства на ЕС по програмата за свързване на Европа (CEF). Остатъкът ще бъде осигурен от държавния бюджет.

Договорът за възлагане на обществена поръчка ще бъде подписан от двете страни след законовия срок за обжалване на търга.

Първоначално търгът беше спечелен през януари от турските компании Alsim Alarko и Makyol с оферта от 2,85 милиарда леи. След юридически обжалвания обаче CFR преоцени офертите и избра друг победител в търга.

Подсекцията е част от коридора Рейн – Дунав на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T).

Проектът има за цел да подобри железопътната инфраструктура и надстройката в тези участъци, така че да се позволи пътническите влакове да се движат с максимална скорост от 160 километра в час, а на товарните – до 120 километра в час.

Рехабилитационни работи ще се извършват по мостове, подлези и тунели. Също така ще бъдат извършени реконструкции и в няколко железопътни гари, включително сигнализация, оптични влакна и електрически инсталации.

Това е най-големият проект за модернизация на румънските железници от общо 7 такива, за който CFR е получил общо финансиране от 1,13 милиарда евро (1,26 милиарда долара) по механизма на CEF през април 2018 година.

Alstom е френска компания, оперираща в световен мащаб на пазарите на железопътен транспорт. Дружеството е активно в областта на пътническия транспорт, сигнализацията и локомотивите.

Aktor е една от най-големите строителни компании в Гърция, част от Ellaktor Group.

Аркада е румънска строителна компания, основана през 1994 година, занимаваща се с строителни дейности. Euroconstruct Trading ’98 също е румънска компания, специализирана в строителството.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: