Метрополитен планира метрото да стигне до Витоша

метро

Метрото тръгва към Витоша. „Започваме разработване на идеен проект за трасе от Бизнес парка в жк „Младост“ до Симеоновския лифт“, съобщи пред „Труд“ шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев.

Проектите са два. Първият предвижда трасето да е с дължина до 2,7 км и да има три станции – на Околовръстното шосе, при магазина ИКЕА и на лифта.

При втория идеята е метрото да стига само до ИКЕА, а Симеоновският лифт да се удължи до магазина. Още не е ясно кой вариант ще бъде избран, защото тепърва ще се правят разчетите колко ще струва и колко пътници ще се обслужват. Вторият вариант ще е само в случай, ако се окаже по-изгодно лифтът да бъде продължен и до ИКЕА да се изгради обща станция – за въжената линия и за влакчетата. Средства за строителство щели да се търсят през следващия програмен период за програми на ЕС 2014-2020, обясни Братоев.

Първи идеята за метро до Витоша лансира още през пролетта президентът Росен Плевнелиев. „Няма друго разположение в Европа или в света, където да може от метрото да излезеш на пистата. От Скопие, Солун, Белград, Букурещ хората могат да се качат в края на работния ден в колата си или да кацнат на летище София и оттам да се качат на метрото към ски пистите на Витоша“, коментира тогава той. Ако проектът стане, самият президент също ще може да ходи на работа с метрото, тъй като все още живее в семейната си къща в затворен комплекс близо до Околовръстното шосе. Преди да стане президент, той често през уикендите можеше да бъде засечен в метрото заедно със синовете си по трасето от „Младост“ до Софийския университет.

Общината планира и вторият лъч на метрото да бъде удължен от станция „Джеймс Баучер“ до бъдещото продължение на бул. „Тодор Каблешков“.

Проектирането на отсечката от 1,2 км с една станция вече е в ход. Пътници имало, тъй като в района имало 65 блока, а и гара „Джеймс Баучер“ била силно натоварена в сутрешните часове.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: