pixel

Ксела България започна производство на новите минерални топлоизолационни плочи Multipor

Завод Ксела България

Заводът в Добрич е единствената производствена база в света, освен заводите в Германия. Дългоочакваният нов продукт на Ксела България – минералните топлоизолационни плочи Multipor е вече факт на българския пазар.

България е първата държава, след Германия, производител на Multipor. Официалният старт запoчна само преди месец във високотехнологичния завод в гр. Добрич. Продуктът няма аналог на българския строителен пазар. Продукцията е предвидена както за нашия пазар, така и за износ.

На 20-ти септември т. г. на среща с медии и партньори, екипът на Ксела България представи новия си продукт с демонстрации и тур в завода в град Добрич. Целият ден вратите бяха широко отворени за всякакви посетители, които имаха възможност да зададaт въпросите си, да наблюдават практически демонстрации с топлоизолационните плочи Multipor, да получат професионална консултация и подробна информация за предимствата на новия продукт.

Минералните топлоизолационни плочи Multipor, както и останалите продукти на Ytong, се произвеждат от екологично чисти минерални суровини. Уникалното при Multipor е комбинацията от неговата твърда структура, пожароустойчивост и паропропускливост .Това прави материалът конкурентоспособен на класическите топлоизолационни материали (EPS, XPS, минерална вата), но без да притежава техните недостатъци. Освен допълнителна топлоизолация (коефициент на топлопроводност λизч=0,045W/mK) Multipor осигурява здравословен микроклимат чрез способността си да „диша”, което спомага за предотвратяване появата на мухъл в помещенията. За разлика от масово използваните топлозиолации, Multipor не се въпламенява и не отделя вредни за човека и околната среда газове, не променя с времето своите технически характеристики и не се нуждае от последващо саниране. Новият материал се предлага  във вид на плочи с размери 600х500 mm и дебелини от 75 до 200 mm. Отличните му топлотехнически и конструктивни качества го правят подходящ за външни и вътрешни топлоизолации. Лесното му поставяне, ниско обемно тегло (между 100 и 115 kg/m3) и минималната последваща поддръжка го прави изключително подходящ за изолация на тавани на подземни помещения и гаражи. Multipor е отлична алтернатива на класическите топлоизолационни материали при изграждане на многослойни топлоизолационни системи – при саниране на стари сгради или при новостроящи се нискоенергийни къщи.

Особено предизвикателство за специалистити е подобряването на енергийната ефективност на сгради паметници на културата или други, при които не е възможно променяне на фасадата. В такива случаи Multipor предлага решение за вътрешна изолация, осигуряващо здравословни и безопасни от противопожарна гледна точка условия във вътрешните пространства. Решение, което може да бъде изпълнено изкючително лесно с един екологичен материал, напълно в съответствие с принципите на устойчивото строителство.

В съчетание с блокчетата за зидария Ytong от серията A+, сградите могат лесно да постигнат най-високия клас по енергийна ефективност и да задоволят нуждите на своите потребители, което е и основната мисия на Ytong!

завод в Добрич

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: