pixel

2019 г. поставя нов рекорд в завършването на свръхвисоки сгради

Building 1
Съветът за високи сгради и градско развитие (Council on Tall Buildings and Urban Habitat – CTBUH) публикува своя годишен доклад за тенденциите във високото строителство в световен мащаб през 2019 г. През настоящата година е завършено изграждането на 126 сгради с височина 200 метра или повече, включително 26 свръхвисоки сгради с височина най-малко 300 метра, което е нов рекорд.

Най-високата от свръхвисоките сгради, построени през 2019 г., е 530-метровата кула на финансовия център Тиендзин в гр. Тиендзин, Китай.

Tianjin CTF

„Това е петата поредна година в която се завършва сграда с височина повече от 500 метра – забележително постижение за глобалната строителна индустрия. Само преди 15 години нямаше такива сгради“, заяви изпълнителният директор на CTBUH Антъни Дерево. Общият брой свръхвисоки сгради в световен мащаб до момента е 170. Към края на 2013 г. в света е имало 76 сгради с минимална височина 300 метра. Тринадесет години по-рано, през 2000 г., свръхвисоките сгради са били едва 26.

Като цяло броят на завършените сгради с височина от поне 200 метра през 2019 г. намалява с 13,7% спрямо 2018. Настоящата година е първата след пропастта от 2010-2011 г., последвала рецесията от 2008 г., когато общият процент на завършване на сгради над 200 метра е намалял. Поради дългите периоди, присъщи на изграждането на небостъргачи, много от завършените през 2019 г. проекти са били замислени и стартирани преди пет или повече години и по този начин отразяват обстоятелствата в развитието на строителния сектор отпреди половин десетилетие. Независимо от това, 2019 г. беше изключително успешна година за някои райони, в които до момента нямаше голям брой високи сгради, и дори никога не са присъствали в списъка със сгради, високи 200 метра или повече. Африканският континент и хората от Алжир се сдобиха с най-високата си сграда до момента – „Голямата джамия на Алжир“ (265 метра).

Great-Mosque-of-Algiers

В противоположния край на Африка небостъргачът „Леонардо“ (227 метра) в Йоханесбург, Южна Африка, се превърна в новата най-висока сграда в страната и втората най-висока сграда на континента.

Africa

Европа също се сдоби най-високата си сграда след дълъг период на планиране и строителство, включително промяна на местоположението – „Лахта център“ (462 метра) в Санкт Петербург, Русия.

В списъка със сгради от 200 метра и повече за първи път влезе и Бразилия с крайбрежната кула „Инфинити“ (235 метра).

Infinity_Tower

Поглеждайки към 2020 г., CTBUH прогнозира подобен на 2019 г. брой завършени сгради, по-високи от 200 метра: от 115 до 145. От тях между 17 и 30 се очаква да бъдат свръхвисоките небостъргачи (300 метра и повече).

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: